Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το σύστημα είχε διεισδύσει παντού»

«Λυσσαλέες αντιδράσεις» για τη μετάβαση στο gov.gr που σταμάτησε επί Τσιάρα, κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Cognitera.

Eξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το σύστημα είχε διεισδύσει παντού»

Τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε το εγχείρημα μετάβασης των δηλώσεων ΟΣΔΕ στο λεγόμενο «κυβερνητικό νέφος» περιέγραψε στην Εξεταστική για το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων ο αντιπρόεδρος της Cognitera Γιάννης Κάτρης, κάνοντας λόγο για «τρομακτική πίεση» και «λυσσαλέες αντιδράσεις» εντός και εκτός ΟΠΕΚΕΠΕ και τονίζοντας πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση «πάγωσε» επί των ημερών του διαδόχου του Λευτέρη Αυγενάκη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα.

Παράλληλα, ο μάρτυρας παρέθεσε τις συστημικές αδυναμίες του ΟΠΕΚΕΠΕ την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν αρνήθηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και στενοί του συγγενείς λαμβάνουν επιδοτήσεις.

Μετά από ερώτημα της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ Μιλένας Αποστολάκη για τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε η μετάβαση των δηλώσεων ΟΣΔΕ στο gov.gr, ο κ. Κάτρης απάντησε: «Λυσσαλέες (αντιδράσεις). Τρομακτική πίεση από ΚΥΔ και από δημοσιεύματα συγκεκριμένης εφημερίδας».

Εν συνεχεία, διευκρίνισε πως πρόκειται για την εφημερίδα αγροτικού περιεχομένου και στόχευσης «Ύπαιθρος Χώρα», την οποία συνέδεσε με την ανταγωνίστρια εταιρεία Neuropublic. Υποστήριξε δε πως η μετάβαση στο «κυβερνητικό νέφος» συνεχίστηκε επί υπουργίας Λευτέρη Αυγενάκη, ξεκαθαρίζοντας πως η μεταρρύθμιση σταμάτησε από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ όταν ο Κ. Τσιάρας ανέλαβε τα ηνία του ΥΠΑΑΤ.

«Δεν αφορά κόμματα το φαινόμενο»

Κατά την εξέτασή του από τον εισηγητή της ΝΔ, Μακάριο Λαζαρίδη, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας που έχει αναλάβει χρέη τεχνικού συμβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν απέδωσε σε κόμματα τη σκανδαλώδη λειτουργία του οργανισμού. «Δεν αφορά κόμματα το φαινόμενο, δεν ήταν οργανωμένο από κόμματα. Το σύστημα είχε διεισδύσει παντού. Υπήρχε κενό στο σύστημα, αυτό το κενό το εκμεταλλεύτηκαν επιτήδειοι με την ανοχή ή την αδιαφορία αρμοδίων», είπε και περιέγραψε τις δύο μεθόδους που ακολουθούσαν οι επιτήδειοι για να αποκτήσουν παρανόμως πολλαπλάσια ποσά μέσω των επιδοτήσεων.

Η πρώτη μέθοδος αφορούσε τη ραγδαία αύξηση του ζωικού κεφαλαίου. Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονταν τα κενά στις κτηνιατρικές υπηρεσίες για να δηλώσουν περισσότερες αρνάδες από αυτές που διέθετε το κοπάδι τους, με τον κ. Κάτρη να επιρρίπτει ευθύνες στον ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν προέβαινε σε διασταυρωτικούς ελέγχους.

«Πού ήταν το βαρύ πυροβολικό ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ να ελέγξει τα ζώα;», ήταν η αιχμή προς την κ. Κουρμέντζα, η οποία ενώπιον της Εξεταστικής είχε περιγράψει τον εαυτό της ως «βαρύ πυροβολικό των ελέγχων». Όπως συμπλήρωσε, η συνθήκη αυτή συνεχίστηκε έως το 2019, υπογραμμίζοντας πως τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης θεσπίστηκαν το 2021.

Η δεύτερη μέθοδος αφορούσε το εθνικό απόθεμα και τη δήλωση δημόσιων βοσκοτόπων ως ιδιωτικά με εικονικά και πλαστά παραστατικά. Επιπλέον, ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε σε «δύο εσφαλμένες κινήσεις» που αφορούσαν τη διαγραφή χιλιάδων αγροτεμαχίων της τεχνικής λύσης κατά τη διαδικασία της υποβολής δηλώσεων και τη δυνατότητα που απέκτησαν ιδιώτες να δηλώνουν «πάνω στην κατανομή».

«Αν ένας ιδιώτης δήλωνε δημόσια βοσκοτόπια πάνω σε κατανομή, αντί να ζητηθούν περαιτέρω έγγραφα, όπως πράξεις αποχαρακτηρισμού και τοπογραφικά, η οδηγία (του ΟΠΕΚΕΠΕ) ήταν: “Διαγράψτε τον δημόσιο βοσκότοπο και αφήστε τον ιδιώτη”» σημείωσε, τονίζοντας: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορούσε να κάνει διασταυρωτικούς και να τα εντοπίσει αυτά».

«Λαμβάνω επιδοτήσεις 2.800 ευρώ»

Όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης ρώτησε τον μάρτυρα αν λαμβάνει επιδοτήσεις, εκείνος αντέτεινε: «Λαμβάνω επιδοτήσεις 2.800 ευρώ. Πολύ λιγότερα από το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου που διαθέτω».

Δεν αρνήθηκε πως στενοί του συγγενείς επιδοτούνται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς -όπως εξήγησε- η οικογένειά του ασχολείται με τη βοοτροφία και την αγροτική καλλιέργεια περί τα 30 χρόνια.

«Είναι ασυμβίβαστο», διαπίστωσε ο κ. Κόκκαλης, με τον μάρτυρα να απαντά πως επιδοτήσεις λαμβάνει και ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι τις επιδοτήσεις τις καταβάλλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι ο τεχνικός σύμβουλος. Επίσης, υπερασπίστηκε πλήρως τις πληρωμές που έγιναν το 2022 με τεχνικό σύμβουλο την Cognitera, δηλώνοντας «ιδιαίτερα υπερήφανος» παρά την ύπαρξη προστίμων, αχρεωστήτων και το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που επισήμανε ο κ. Κόκκαλης.

Η μήνυση σε στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αναφορικά με τα ένδικα μέσα που έχει καταθέσει η Cognitera κατά στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανάμεσα στα οποία είναι και ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο κ. Κάτρης αφηγήθηκε ότι το καλοκαίρι του 2024 «κατέβηκε» ξαφνικά το σύστημα των αιτήσεων από το gov.gr επειδή δεν ήταν στη γλώσσα προγραμματισμού Python και όχι Java, κάτι που γνώριζε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Κάναμε μήνυση και ασφαλιστικά μέτρα» είπε και συνέχισε γνωστοποιώντας πως η εταιρεία έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα γιατί οι αντίδικοι κατέθεσαν πως η Cognitera δεν έχει υποστεί ζημιά διότι πληρώνεται κανονικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο