Δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα ο αριθμός των αιγοπροβάτων που δηλώθηκε στην Κρήτη το 2024, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή.
«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα 4,5 εκατ. ζώα στην Κρήτη» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας μετά από ερώτημα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, ενώ υποστήριξε πως η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα ενημέρωσης, αφού δεν σχετίζεται είτε με τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε με τη διαδικασία των επιδοτήσεων, ζητώντας «να μη ρίξουμε την ευθύνη στον τελευταίο τροχό της αμάξης που είναι οι κτηνίατροι».
Ειδικότερα, όταν η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, ρώτησε για το αν η Περιφέρεια της Κρητης έχει αρμοδιότητα αναφορικά με την καταμέτρηση των ζώων για τις ενισχύσεις, η μάρτυρας έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. «Όχι βεβαίως», ήταν τα λόγια της, τα οποία έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το αφήγημα της πλειοψηφίας, σύμφωνα με το οποίο οι Περιφέρειες έχουν ευθύνη για την καταμέτρηση των ζώων και την καταχώριση των δεδομένων στα σχετικά πληροφοριακά συστήματα.
Όπως εξήγησε η κ. Λιονή, οι Περιφέρειες έχουν αρμοδιότητα να διατηρούν μία υγειονομική βάση δεδομένων για τα ζώα, με τους ελέγχους να αφορούν το 3% επί της δειγματοληψίας που γίνεται για τους διασταυρωτικούς ελέγχους και δη για λόγους που σχετίζονται με τις ζωονόσους.
Παράλληλα, χαρακτήρισε έκρυθμη την κατάσταση στην Κρήτη λόγω των καθυστερήσεων στις καταβολές των επιδοτήσεων, ξεκαθαρίζοντας πως η παράνομη δράση μίας μικρής μερίδας αγροτοκτηνοτρόφων δεν πρέπει να συμπαρασύρει όλους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.