Στη διάσπαση της ενιαίας φωνής των αγροτών στα μπλόκα επενδύει πλέον η κυβέρνηση, μετά την άρνηση των «σκληρών» να μην προσέλθουν στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκαν με εκνευρισμό τη ματαίωση της συγκεκριμένης συνάντησης και περνούν στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας τους συγκεκριμένους αγροτοσυνδικαλιστές ως «μια μικρή μειοψηφία, που χρησιμοποιεί τον αγροτικό αγώνα ως άλλοθι για προσωπικές ή εξωθεσμικές επιδιώξεις», χωρίς να αποκλείουν ακόμα και «κομματικές σκοπιμότητες των λίγων» σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του αγροτικού κόσμου.Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 15:00 θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων των 18 μπλόκων οι οποίοι, σε διαφορετική γραμμή από τους συναδέλφους τους, θεώρησαν χρήσιμο τον διάλογο και την ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση, παρά τις όποιες διαφωνίες τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου αποσαφηνίσει ότι είχε δεχθεί δύο διαφορετικές συναντήσεις με εκπροσώπους διαφορετικών μπλόκων, καθώς οι πρώτοι δεν ήθελαν να προσέλθουν μαζί στη συνάντηση με τους δεύτερους, οι οποίοι τελικά θα είναι οι μόνοι που θα περάσουν το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου.
Η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αλλάξει στάση και τη μέχρι στιγμής διαλλακτικότητα να διαδεχθεί η βούληση να σταματήσει την «επαναστατική γυμναστική» στην οποία -όπως υποστηρίζει- επιδίδονται κάποιοι σε βάρος τελικά της ίδιας της κοινωνίας.
«Θα εφαρμοστούν όλα όσα έχουν προαναγγελθεί προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων και σε περίπτωση κλιμάκωσης κινητοποιήσεων μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι το Plan Β θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Αυτό προβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, πρόστιμα και δικογραφίες για παράνομη κατάληψη του οδοστρώματος και παρεμπόδιση των μετακινήσεων, αλλά ακόμα και με επέμβαση της αστυνομίας όπου κριθεί σκόπιμο.
Η αίσθηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι αφενός ότι οι πολύ περισσότεροι αγρότες δεν είναι στα μπλόκα και δεν συμφωνούν με τη σκληρή στάση των αγροτοσυνδικαλιστών και αφετέρου ότι η κοινωνία «δεν έχει άλλο χρόνο» και «έχει αντιληφθεί ποιοι θέλουν να δοθεί λύση στα προβλήματα και ποιοι όχι».
Προσπάθεια διάσπασης
Από την πλευρά τους, οι αγρότες που αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στη συνάντηση, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για εμπαιγμό και για προσπάθεια διάσπασης του αγροτικού κινήματος, προτείνουν σύσκεψη όλων των μπλόκων σήμερα με στόχο τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα, με συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ και συνάντηση, την ίδια ημέρα, με τον πρωθυπουργό μέσω των επιτροπών που έχουν ήδη οριστεί.
«Σαράντα ημέρες μετά, αποδείχθηκε πως οι προθέσεις κάποιων εκπροσώπων των μπλόκων ήταν άλλες και δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου», σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και καταγγέλλουν ότι οι «σκληροί» επιθυμούσαν στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό να προσέλθουν και πρόσωπα ελεγχόμενα από τις Αρχές για παράνομες επιδοτήσεις ή παραβατικές συμπεριφορές.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είχε εκπέμψει το μήνυμα ότι ο διάλογος δεν μπορεί να διεξάγεται υπό όρους τελεσιγράφων, ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει την επιδίωξή της για διάλογο, αλλά αυτός να γίνεται με προϋποθέσεις ώστε να είναι παραγωγική η συζήτηση.
Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του (στο OPEN), τόνισε ότι «η κυβέρνηση τήρησε από την αρχή μετριοπαθή στάση, διότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα και διότι θέλει να διευκολύνει να γίνει ο διάλογος, παρότι από την άλλη πλευρά υπάρχει αρνητισμός». Κάλεσε δε «όσους αγροτοσυνδικαλιστές εξακολουθούν να θέτουν πρόσθετες διαδικαστικές απαιτήσεις να το ξανασκεφτούν. Να κινηθούμε όλοι σε πνεύμα καλής πίστης και κοινής λογικής, ώστε να γίνει διάλογος με όλους».
Αυτό τελικά δεν συμβαίνει και η μετωπική σύγκρουση δείχνει πιο πιθανή παρά ποτέ.