Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξεταστική: «Πόλεμος» διαρροών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις καταθέσεις Μπατζελή - Ανωμερίτη

Στην Εξεταστική Επιτροπή για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις, πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπήρξαν διαφωνίες για τις ευθύνες.

Εξεταστική: «Πόλεμος» διαρροών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις καταθέσεις Μπατζελή - Ανωμερίτη

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν μέσω διαρροών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την ώρα που η Εξεταστική για τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις έχει μετατραπεί σε διαδικασία εμπλουτισμού ιστορικών γνώσεων επί των διαχρονικών παθογενειών του πρωτογενούς τομέα, με πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης ή Γεωργίας (!) να καταθέτουν χωρίς να μπορούν να εισφέρουν κανένα ουσιαστικό στοιχείο για το υπό διερεύνηση σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι μαρτυρίες της Κατερίνας Μπατζελή (περίοδος 2009 - 2010) και του Γιώργου Ανωμερίτη, ο οποίος βρέθηκε για τελευταία φορά στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου πριν αυτό μετονομαστεί σε Αγροτικής Ανάπτυξης και δη τις πρώτες μέρες λειτουργίας του ερευνώμενου οργανισμού.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, η κ. Μπατζελή αναγνώρισε τη διαχρονικότητα του προβλήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ και του συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων, τονίζοντας πως «πάντα είχαμε προβλήματα και παραβάσεις», οι οποίες οδηγούνταν στη δικαιοσύνη.

Μάλιστα, οι «γαλάζιες» πηγές κρίνουν πως τα λεγόμενα της κ. Μπατζελή έρχονται σε «πλήρη αντίθεση» με όσα κατέθεσε ο έτερος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος «είχε δηλώσει ότι δεν παρέπεμπε στη δικαιοσύνη τέτοιου είδους παρατυπίες».

«Ο Ανωμερίτης “άδειασε” την Αποστολάκη»

Με δεύτερη διαρροή, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τη σύμφωνη γνώμη του κ. Ανωμερίτη με τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. «Ο πρώην υπουργός Γεωργίας επί ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Ανωμερίτης καταθέτοντας σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή εκτίμησε ότι με την μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ το σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων θα πάει καλύτερα “αδειάζοντας” έτσι την Μιλένα Αποστολάκη, η οποία στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι δεν εμπιστεύεται την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» αναφέρουν και καταλήγουν λέγοντας:

«Ο μάρτυρας, αιτιολόγησε την άποψή του λέγοντας ότι η ΑΑΔΕ λόγω του ότι θα καταβάλει τα ποσά των ενισχύσεων θα διενεργεί διασταυρωτικούς ελέγχους και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόσο του εισηγητή της ΝΔ Μακάριου Λαζαρίδη όσο και του μέλους Φίλιππου Φόρτωμα, εκτίμησε ότι το σύστημα των επιδοτήσεων θα πάει καλύτερα γι’ αυτό το λόγο».

«Γκαιμπελική μεθοδολογία από Λαζαρίδη»

Από την άλλη πλευρά, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζουν με νόημα την επιθετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας κατά του Μακάριου Λαζαρίδη, τον οποίο κατηγορούν για «γκαιμπελική μεθοδολογία» αναφορικά με τη σύγκριση των καταθέσεων των Σκανδαλίδη και Μπατζελή.

Υπογραμμίζουν δε ότι πολλοί μάρτυρες με άμεση σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφεραν ενώπιον της Επιτροπής ότι ο τεχνικός σύμβουλος εισήλθε στον οργανισμό επί κυβέρνησης Καραμανλή, το 2006, με την αλλαγή της ΚΑΠ.

«Η κ. Μπατζελή κατέθεσε πως επί της δικής της θητείας, στελέχη, όπως ο κ. Ζερβός, ο κ. Μπαμπασίδης και ο κ. Στρατάκος, οι οποίοι ακούγονται στις νόμιμες επισυνδέσεις να «κρύβουν καταγγελίες για 7-8 μήνες», να «σφηνώνουν ΑΦΜ» και άλλες τέτοιες παράτυπες ενέργειες, δε θα είχαν καμία θέση στο Υπουργείο. Τόνισε πως αυτές οι ενέργειες έχουν συμβάλει στη διόγκωση του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η ίδια επεσήμανε με νόημα πως πολιτική ευθύνη για όλες τις ενέργειες έχει ο υπουργός και οφείλει να μη αφήνει χώρο για τέτοιες ανεπίτρεπτες συμπεριφορές» σημειώνουν και ξεκαθαρίζουν πως η πρώην υπουργός κατέρριψε το αφήγημα περί «διαχρονικών ευθυνών», ενώ καταλήγουν καθιστώντας σαφές πως η Εξεταστική θα έπρεπε να είναι στοχοπροσηλωμένη στη διερεύνηση της εγκληματικής οργάνωσης που σε συνεργασία με κυβερνητικούς αξιωματούχους λυμαίνονταν τις αγροτικές επιδοτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο