Το κλείσιμο των εργασιών της Εξεταστικής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε η ΝΔ ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση επέμενε στην ανάγκη συνέχισης των εργασιών της Επιτροπής, με σκοπό την κλήτευση μαρτύρων, τη διεξαγωγή κατ' αντιπαράσταση εξετάσεων, αλλά και εξαιτίας των νέων στοιχείων που -κατά τα δημοσιεύματα- αναμένεται να διαβιβαστούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Στην αρχή της συνεδρίασης, όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για τον θάνατο της κοινοβουλευτικής συντάκτριας Αντιγόνης Πανέλλη, η οποία «έφυγε» από τη ζωή την Τετάρτη.
Εν συνεχεία, τα κόμματα της μειοψηφίας κατήγγειλαν τη σπουδή της συμπολίτευσης να ρίξει τίτλους τέλους στην Εξεταστική, τονίζοντας πως η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της, καθώς το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσει στη Βουλή νέα δικογραφία με εμπλοκή επιπλέον πολιτικών προσώπων στην υπόθεση διασπάθισης κοινοτικών πόρων.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε επίθεση κατά της πλειοψηφίας, κάνοντας λόγο για «μπάζωμα» της Επιτροπής, ενώ από το στόχαστρό της δεν ξέφυγαν ούτε τα κόμματα της μειοψηφίας που κατέθεσαν πόρισμα, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως νομιμοποίηση της βούλησης της ΝΔ. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Μιλένα Αποστολάκη έψεξε τη «γαλάζια» παράταξη για το κλείσιμο των εργασιών της Εξεταστικής και υπογράμμισε την επικείμενη διαβίβαση νέων στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
«Γνωρίζουμε ότι η πατέντα των Τεμπών επαναλαμβάνεται από εντολοδόχους βουλευτές…» παρατήρησε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ και κατήγγειλε συγκάλυψη από την πλευρά της πλειοψηφίας. Όσον αφορά το πόρισμα που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε ότι ενισχύθηκαν οι ενδείξεις κατά των Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι λοιποί εισηγητές της αντιπολίτευσης, δίνοντας έμφαση στη χρεία συνέχισης των εργασιών της Επιτροπής και σύστασης Προανακριτικής.
Παίρνοντας τον λόγο για να απαντήσει στα μαζικά πυρά, ο Μακάριος Λαζαρίδης έκρινε σκωπτικά πως η αντιπολίτευση «έχει προνομιακή ενημέρωση από τη δικαιοσύνη» και χαρακτήρισε αστείο το αίτημα συνέχισης των εργασιών λόγω των νέων στοιχείων «που δεν γνωρίζουμε αν θα έρθουν και αν θα απασχολήσουν τη Βουλή».
«Με δεδομένο ότι υπάρχει η δυνατότητα και από τον OLAF και από την ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη να διερευνήσει τα στοιχεία, δεν συναινούμε στη συνέχιση της Επιτροπής» ξεκαθάρισε, δίνοντας «γραμμή» στους λοιπούς «γαλάζιους» βουλευτές για την καταψήφιση του αιτήματος της αντιπολίτευσης.
Όσον αφορά το πόρισμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εφαρμογής της τεχνικής λύσης και στο ΠΑΣΟΚ για «πελατειακές πρακτικές», ισχυριζόμενος πως από τις συνεδριάσεις της Εξεταστικής δεν προέκυψαν στοιχεία και ενδείξεις κατά των Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ο κ. Βορίδης ουδέποτε παρενέβη στη διεξαγωγή ελέγχων και στη διαδικασία πληρωμής ΑΦΜ», ενώ δικαιολόγησε το περιβόητο «Συμφωνώ» αποδίδοντάς το στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί για την εφαρμογή της τεχνικής λύσης μέχρι το 2019.
Ως προς τον Λ. Αυγενάκη, ο κ. Λαζαρίδης έκρινε ότι δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, καθώς οι αποδιδόμενες πράξεις απορρέουν από πράξεις τρίτων, οι οποίες καταγράφηκαν μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών. Αναφέρθηκε, επίσης, στην κατάθεση της Παρασκευής Τυχεροπούλου, σύμφωνα με την οποία ο κ. Αυγενάκης ή κάποιος συνεργάτης του δεν παρενέβησαν στο έργο της, ενώ απέρριψε και τις κατηγορίες περί συμμορίας του ΟΠΕΚΕΠΕ με εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών.
Επιπρόσθετα, έβαλε κατά της αντιπολίτευσης για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, αφού -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- εξαπολύθηκαν «κατηγορίες χωρίς στοιχεία», ενώ επέκρινε και την επαναδιατύπωση του αιτήματος για Προανακριτική.
«Παρά τις καταθέσεις και τα έγγραφα και την απουσία αποδεικτικών στοιχείων, επιμένετε στη σύσταση Προανακριτικής όχι γιατί προέκυψε κάτι νέο, αλλά γιατί αυτή είναι η στρατηγική σας. Μετατρέπετε μια σύνθετη υπόθεση σε τηλεοπτικό αφήγημα», ήταν τα λόγια του με τα οποία έκλεισε την τοποθέτησή του.
Μιλένα Αποστολάκη: «Πλυντήριο ευθυνών η εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
Η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ μεθοδεύτηκε από τη ΝΔ ως «πλυντήριο ευθυνών» και όχι ως μέσο διαλεύκανσης της αλήθειας, τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη στη συζήτηση των πορισμάτων στην τελευταία συνεδρίαση.
Η οργανωμένη προσπάθεια μεθόδευσης από τη ΝΔ στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ακολουθεί τη σταθερή συνταγή συγκάλυψης των σκανδάλων που εμπλέκουν τη σημερινή κυβέρνηση. Όπως και στην εξεταστική για τις υποκλοπές, η ΝΔ επιχείρησε να αποκρύψει την αλήθεια πίσω από τις παράνομες παρακολουθήσεις, με αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων και μονομερείς αποφάσεις.
Αυτή η πρακτική δεν εμπόδισε, όμως, τη δικαιοσύνη από την έκδοση της σημερινής ιστορικής απόφασης από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την ενοχή χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών των κατηγορούμενων για την παρακολούθηση μέσω του παράνομου λογισμικού predator, απόφαση δικαίωσης για τον Ν. Ανδρουλάκη, που με τις ενέργειές του συνέβαλε στη διερεύνηση του σκανδάλου.
Η κυβέρνηση μπορεί να πιστεύει ότι με το κλείσιμο των εργασιών της επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων θα ξεχαστεί, ωστόσο οι ευθύνες θα αποδοθούν από τη δικαιοσύνη και η αλήθεια θα έρθει τελικά στο φως.
Η Μ. Αποστολάκη επεσήμανε, ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής όχι μόνο δεν αποδυνάμωσαν αλλά αντιθέτως επιβεβαίωσαν κι ενίσχυσαν τις ενδείξεις για την ανάγκη διερεύνησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών κ.κ. Βορίδη και Αυγενάκη σε σχέση με τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τη ΝΔ για προσχεδιασμένη μεθόδευση της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής ως επικοινωνιακού αντιπερισπασμού καθώς και για απόπειρα μετατροπής της σε μηχανισμό ελέγχου και διαχείρισης του πολιτικού κόστους.
Η Μ. Αποστολάκη στάθηκε σε σημεία των καταθέσεων των κ.κ. Βορίδη, Αυγενάκη, Βάρρα, Μπαμπασίδη, Μελά, Στρατάκου, Ξυλούρη, Μυλωνάκη και Σκέρτσου, μέσα από τις οποίες, όπως υπογράμμισε, κατέρρευσε το αφήγημα περί «διαχρονικών παθογενειών» και συμψηφισμού ευθυνών.
«Η πλειοψηφία χρησιμοποίησε την Εξεταστική Επιτροπή ως υποκατάστατο ελέγχου, πλήρως ελεγχόμενο ως προς το εύρος της έρευνας, την επιλογή μαρτύρων και τη διαχείριση του αποδεικτικού υλικού. Αντί να λειτουργήσει ως μέσο διαλεύκανσης, λειτούργησε ως πλυντήριο ευθυνών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στην ουσία της υπόθεσης, έκανε λόγο για δράση παράνομου μηχανισμού καταβολής εκατομμυρίων ευρώ μέσω κατανομής δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, ψευδών δηλώσεων ζωικού κεφαλαίου ή εκτάσεων, παρεμπόδισης ουσιαστικών ελέγχων, ματαίωσης ενεργειών ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και διοικητικών παρεμβάσεων.
Πρόσθεσε δε ότι πρακτικές που διευκόλυναν την παράνομη δράση του μηχανισμού αυτού δεν συνιστούν απλή διοικητική δυσλειτουργία ούτε διαχρονική παθογένεια, αλλά «συνεκτικό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο ενεργειών και παραλείψεων», σημειώνοντας ότι υπό το πρίσμα αυτό τα ευρήματα της δικογραφίας και της αποδεικτικής διαδικασίας επιβάλλουν την αξιολόγηση του πλαισίου ευθυνών ιδίως ως προς πρόσωπα που είχαν θεσμική αρμοδιότητα εποπτείας και κατεύθυνσης του Οργανισμού.
Το τελικό ποσό αυτής της συντονισμένης παράνομης δραστηριότητας που αφαιρέθηκε από τους πραγματικούς παραγωγούς δεν είναι απλώς μεγάλο αλλά ιλιγγιώδες, αναλογεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, το οποίο βέβαια αθροίζεται στο θεσμικό και πολιτικό αποτύπωμα του σκανδάλου, δηλαδή την ισχύ που απέκτησε με την πολιτική κάλυψη της ΝΔ και συγκεκριμένα των πρώην υπουργών κ.κ. Βορίδη και Αυγενάκη αυτή η εγκληματική οργάνωση.
Στο τέλος της ημέρας, το ερώτημα για τη ΝΔ και τον Πρωθυπουργό είναι απλό και αμείλικτο: «Θα επιλέξουμε τη λογοδοσία ή τη συγκάλυψη; Θα επιλέξουμε την αξιοπρέπεια ή τον ευτελισμό; Θα επιτρέψουμε να περάσει το μήνυμα ότι όποιος έχει πολιτική ισχύ μένει στο απυρόβλητο ή ότι στη δημοκρατία κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου; Για το ΠΑΣΟΚ η απάντηση είναι καθαρή. Καμία υποχώρηση από την απαίτηση για πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών, όπου κι αν αυτές οδηγούν. Γιατί χωρίς λογοδοσία, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει δημοκρατία. Η μάχη για αλήθεια και δικαιοσύνη συνεχίζεται μέχρι να αποδοθούν όλες οι ευθύνες και η κοινωνία να πιστέψει ότι υπάρχει ελπίδα και ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι», υπογράμμισε η Μιλένα Αποστολάκη.