Πηγές της ΕΛΑΣ: Η κυβέρνηση ξέρει να διαστρεβλώνει αλλά όχι να διαβάζει

Απάντηση πηγών της Αμαλίας στη κυβερνητική διαρροή για τα F35 και τα F16. Γιατί εκτιμούν ότι «αδειάζει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Πηγές της ΕΛΑΣ: Η κυβέρνηση ξέρει να διαστρεβλώνει αλλά όχι να διαβάζει

Στην κυβερνητική διαρροή ότι η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός στα F35 μέχρι το 2019, απαντούν πηγές της ΕΛΑΣ, με την επισήμανση ότι και το θέμα με τα F16 οριστικοποιήθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση σίγουρα ξέρει να διαστρεβλώνει αλλά όχι να διαβάζει», σημειώνουν από την Αμαλίας, και απαριθμούν τις αμερικανικές νομοθετικές διατάξεις που θεσμοθέτησαν το εμπάργκο, από το 2017 που αγοράστηκαν οι S400:

- Ο νόμος περί Αμυντικών Δαπανών του 2019 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2018 και έθετε εμπάργκο τριών μηνών στην πώληση των F35.

- Το East Med Act, γνωστό και ως νομοσχέδιο Rubio – Menendez το οποίο κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο τον Απρίλιο του 2019 και αποτελεί αμερικανικό νόμο από τον Ιούλιο του 2019 ζητάει να συμπεριληφθεί η Τουρκία στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων CAATSA, καθώς και να μην πωληθούν τα F-35 στην Τουρκία.

- Την ίδια ημέρα που ψηφίστηκε το East Med Act, το State Department σε ανακοίνωση του τόνισε ότι «η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της εμπλοκής της με τα F-35. Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών».

- Επίσης τον Ιούνιο του 2019 διακόπηκε και η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα F-35.

Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές:

«Επομένως ευχαριστούμε τον κύριο Μαρινάκη, ο οποίος - άθελα του είμαστε βέβαιοι - είπε την αλήθεια: Η συμπαραγωγή της Τουρκίας στα F-35 όντως τερματίστηκε το 2019, μετά την κινητοποίηση των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, σε συντονισμό με την κυβέρνηση Τσίπρα, σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την ελληνική Ομογένεια το 2017, όταν η Τουρκία αγόρασε τους S-400», αναφέρουν από την Αμαλίας.

Όσον αφορά τις κυβερνητικές διαρροές σχετικά με τα F-16, από την ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για «μικροπρεπή δήλωση, που περιφρονεί την θεσμική συνέχεια του κράτους, και δεν μπαίνει ούτε στον κόπο να διαβάσει τα στοιχεία», αναφέροντας τα κάτωθι:

-Το 2017, κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον συμφωνήθηκε ο εκσυγχρονισμός των F-16 σε Viper σε πολιτικό επίπεδο.

-Το 2018, υπογράφηκε και η σχετική συμφωνία.

Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι η κυβερνητική αυτή διαρροή αδειάζει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος στις 24.1.2023 στην τελετή παράδοσης των έργων SSI και αεροσκάφους F-16 Viper στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα δήλωνε:

‘’ Θέλω να τονίσω για λόγους ιστορικής συνέπειας ότι η σύμβαση αναβάθμισης των F-16 σε Viper υπεγράφη με την προηγούμενη κυβέρνηση το 2018’’».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο