Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης διεθνώς λόγω επιδημίας

Σε κατάσταση επιφυλακής οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές μετά τα συνεχιζόμενα κρούσματα της γρίπης των χοίρων στο Μεξικό, ενώ ο ΠΟΥ εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση. Έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας συγκαλεί η Ε.Ε.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης διεθνώς λόγω επιδημίας
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές μετά τα συνεχιζόμενα κρούσματα της γρίπης των χοίρων στο Μεξικό, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση.

Οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση έπειτα από κάποια κρούσματα στη Νέα Υόρκη, στο Τέξας, στην Καλιφόρνια και στο Κάνσας αλλά και εξαιτίας αρκετών θανάτων από τη γρίπη των χοίρων στο Μεξικό.

Ο υπουργό Υγείας του Μεξικού, κ. Jose Angel Cordova, ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι στη χώρα από τη γρίπη έχουν ανέλθει στους 103, ενώ τα περιστατικά ασθένειας έχουν αγγίξει τα 1.600.

Στο Μεξικό έχει διακοπεί η λειτουργία των σχολείων από τον φόβο για εξάπλωση της επιδημίας. Στις ΗΠΑ οι αρμόδιες αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία διαβεβαιώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Οι φόβοι για εξάπλωση της γρίπης έχουν άμεση επίπτωση και στα χρηματιστήρια, με τις ασιατικές αγορές -εξαιρουμένων του Τόκιο και της Αυστραλίας- να κινούνται χαμηλότερα, ενώ ανάλογη εικόνα αναμένεται ότι θα σημειωθεί και στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, χαρακτήρισε το όλο θέμα "κίνδυνο για την παγκόσμια υγεία" και ζήτησε τη λήψη μέτρων προστασίας ακόμη και σε χώρες όπου δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο περιστατικό.

-- Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία της ασθένειας

Βάσει των ανακοινώσεων από το υπουργείο Υγείας του Μεξικού (της χώρας που μέχρι στιγμής έχει δεχτεί το χειρότερο πλήγμα από την ασθένεια) ακολουθούν τα συμπτώματα, η διάγνωση αλλά και τρόποι θεραπείας της ασθένειας. Αναλυτικότερα:

Συμπτώματα: Αιφνίδιος πυρετός υψηλότερος των 38 βαθμών, βήχας, πονοκέφαλος, πόνοι στις αρθρώσεις, ρινική συμφόρηση και γενική κατάσταση αδυναμίας.

Διάγνωση: Κλινικές εξετάσεις εκκρίσεων από τη ρινική και στοματική κοιλότητα κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 έως 27 ωρών όπου εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα. Εξέταση αίματος για να εντοπιστεί η ύπαρξη του ιού στον οργανισμό.

Θεραπεία: Πάντα σύμφωνα με τις αρχές του Μεξικού, όσοι ασθενούν έχουν εμβολιαστεί με ειδικά φάρμακα κατά της γρίπης, ενώ βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

Πρόληψη: Φοράτε μάσκα. Μην έχετε στενές επαφές, μη μοιράζεστε το φαγητό, σερβίτσια, προσωπικά αντικείμενα με άλλους. Καλός εξαερισμός των χώρων όπου ζείτε ή εργάζεστε αλλά και απολύμανση αντικειμένων όπως για παράδειγμα τηλεφωνικές συσκευές.

Για καλύτερη ενημέρωση για την ασθένεια μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου υπάρχει τακτική ενημέρωση για το όλο ζήτημα και παροχή απαντήσεων για ενδεχόμενες απορίες.

--- Έκτακτη σύνοδος υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας καθώς η γρίπη των χοίρων, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 103 άτομα στο Μεξικό, εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες.

"Η αρμόδια επίτροπος για τη δημόσια υγεία έχει ήδη ζητήσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose-Manuel Barroso σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: "Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες για την κατάσταση. Παρακολουθούμε το ζήτημα  πολύ προσεκτικά και πολύ στενά μαζί με τα κράτη-μέλη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v