Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβάθμιση της Ιρλανδίας από τη Fitch σε Α+

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας προχώρησε η Fitch σε "Α+" από "ΑA-", διατηρώντας παράλληλα αρνητικό outlook. Υποχώρηση του ευρώ στο 1,3805 δολ. και εκτίναξη των ιρλανδικών spreads.

Υποβάθμιση της Ιρλανδίας από τη Fitch σε Α+
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας προχώρησε η Fitch από "Α+" σε "ΑΑ-", διατηρώντας παράλληλα αρνητικό outlook.

Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση, με εκτίναξη των CDSs των ιρλανδικών ομολόγων στις 450,8 μονάδες βάσης από 437,4 μονάδες βάσης. Αντιστοίχως, τα spreads των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων με τα 10ετή γερμανικά Bunds ενισχύθηκαν στις 455 μονάδες βάσης, από 420 μονάδες βάσης.

Το ευρώ, αν και νωρίτερα είχε ενισχυθεί στο 1,3860 δολ., με την ανακοίνωση της Fitch βρέθηκε να υποχωρεί στο 1,3805 δολ.

"Η υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας αντικατοπτρίζει το έκτακτο και μεγαλύτερο του αναμενομένου κόστος που σχετίζεται με την κυβερνητική αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των ιρλανδικών τραπεζών και ειδικότερα της Anglo Irish Bank", αναφέρει η Fitch στην ανακοίνωσή της και συμπληρώνει: "Το αρνητικό outlook αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο και την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης και την προσπάθεια μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής πειθαρχίας".

Αρνητικό outlook συνεπάγεται ότι οι πιθανότητες περαιτέρω υποβάθμισης σε διάστημα 12 - 24 μηνών είναι μεγαλύτερες του 50%.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία στις 30 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ότι το συνολικό κόστος αναδιάρθρωσης κεφαλαίων στον τραπεζικό κλάδο θα αγγίξει τα 45 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του προϋπολογισμού να προβλέπεται ότι θα εκτιναχτεί στο 32% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v