Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανατίμηση νομίσματος από τη Σιγκαπούρη

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Σιγκαπούρης να επιτρέψει την ανατίμηση του νομίσμάτος της δημιουργεί νέα δεδομένα στο μέτωπο της αγοράς συναλλάγματος και έπεται ασφυκτικών πιέσεων από ΕΕ και ΗΠΑ προς τα ασιατικά κράτη.

Ανατίμηση νομίσματος από τη Σιγκαπούρη
Αιφνιδιαστική είναι η κίνηση της Σιγκαπούρης να αποφασίσει έστω και μικρή σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής και ανατίμηση του νομίσματός της (δολάριο Σιγκαπούρης), ενώ παράλληλα αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά στις έντονες συναλλαγματικές εντάσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε πως θα διευρύνει το εύρος διακύμανσης του νομίσματός της, γεγονός που θα επιτρέψει την "ήπια και σταδιακή ανατίμησή του".

Επισημαίνεται ότι η Σιγκαπούρη κατέγραψε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 19,8% το τρίτο τρίμηνο, από 27,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης κάνει λόγο για ανάγκη περιορισμού των ενδεχόμενων πληθωριστικών πιέσεων. Σε κάθε περίπτωση, η απροσδόκητη απόφασή της έπεται έντονων πιέσεων από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες προς τα ασιατικά κράτη να σταματήσουν την πολιτική περιορισμού των συναλλαγματικών τους ισοτιμιών. Η κίνηση της Σιγκαπούρης ίσως θέσει σε νέα βάση και την πολιτική του Πεκίνου (που δέχεται τις εντονότερες πιέσεις για ανατίμηση του γουάν), καθώς χθες ανακοινώθηκε και εκτίναξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας σε νέο ρεκόρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v