Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Τρία άμεσα μέτρα "κόντρα" στην κρίση

"Πακέτο" 60 δισ. στην Πορτογαλία, αγορά ελληνικών ομολόγων και αλλαγή του επιτοκίου στα πακέτα στήριξης περιλαμβάνει το σχέδιο των Βρυξελλών για έξοδο από την κρίση που αποκαλύπτει το Bloomberg.

ΕΕ: Τρία άμεσα μέτρα κόντρα στην κρίση
Ευρύτερο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης εξετάζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με αρκετές πτυχές στις οποίες περιλαμβάνεται πακέτο στήριξης 60 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία, αλλά και αγορές κρατικών – και δει Ελληνικών – ομολόγων, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το σχετικό δημοσίευμα επικαλείται δύο ανώνυμες πηγές οι οποίες αποκαλύπτουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν την εφαρμογή νέας πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεδομένης της αποτυχίας των προηγούμενων κινήσεων. Στα υπό εξέταση μέτρα, είναι μεταξύ άλλων η συμφωνία στήριξης της Πορτογαλίας με 60 δισ. ευρώ, η αγορά ελληνικών κρατικών τίτλων, η μείωση του επιτοκίου στα πακέτα κρατικής στήριξης.

Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν επί τάπητος στην προσεχή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα. Αποφάσεις ενδεχομένως να ληφθούν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 4 Φεβρουαρίου, αναφέρει το Bloomberg.

Η αλλαγή κλίματος είναι εμφανής και αποτυπώνεται στο ράλι που καταγράφουν οι χρηματιστηριακές αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Το θέμα της επέκτασης των κεφαλαίων στο ταμείο στήριξης – πρόταση που μέχρι πρότινος απέκλειε το Βερολίνο – τίθεται εκ νέου επί τάπητος και μάλιστα φαίνεται πλέον πως αποτελεί την βασική επιλογή των Ευρωπαίων ηγετών.

Επέκταση του ταμείου στήριξης ζητά ο Olli Rehn

Με άρθρο του στους "Financial Times", ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, κ. Olli Rehn, τάσσεται υπέρ της επέκτασης του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης και της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι στόχος των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι η δημιουργία μιας "ευρείας" προσέγγισης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των υπερχρεωμένων χωρών και για τον καθησυχασμό των αγορών.

"Η πιο επιτακτική μας προτεραιότητα είναι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του μη διατηρήσιμου χρέους, της χρηματοοικονομικής αναταραχής και της υποτονικής ανάπτυξης", αναφέρει ο κ. Rehn. Ως προς των ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθερότητας (το ταμείο στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών ύψους 440 δισ. ευρώ) ο κ. Rehn δήλωσε πως "θα πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα δανεισμού του και να διευρυνθεί το εύρος των δραστηριοτήτων του".

Επισημαίνεται πως το εν λόγω ζήτημα έχει αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της. Αρκετοί αξιωματούχοι έχουν στο παρελθόν διατυπώσει την ίδια άποψη με τον κ. Rehn (ιδιαίτερα καθώς διάφορα σενάρια φέρουν ακόμη και την Ισπανία να εμπλέκεται στη δίνη της κρίσης χρέους). Μέχρι πρότινος το Βερολίνο εξέφραζε απερίφραστα την αντίθεσή του.

Βάζει νερό στο κρασί του το Βερολίνο

Η στάση της Γερμανίας όμως, εμφανώς αλλάζει. Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την συνάντησή της Angela Merkel με τον Silvio Berlusconi, η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της χρηματοδότησης στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε για την σχετική πρόταση του Olli Rehn. Απάντησε πως αν εκτίμηση του Βερολίνου είναι ότι τα υπάρχοντα κεφάλαια του EFSF είναι επαρκή, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Γερμανία «υποστηρίζει ότι χρειάζεται για την στήριξη του ευρώ»

Ακολουθώντας εμφανώς άλλη τακτική από προγενέστερες δηλώσεις της, η Angela Merkel δήλωσε πως «ενότητα και σταθερότητα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»

Χρηματοδότηση του Ταμείου με τραπεζικό φόρο

Επιπλέον, το πρακτορείο Reuters, αποκαλύπτει εσωτερική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου εξετάζονται οι πιθανοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας (το ταμείο στήριξης για τις υπερχρεωμένες χώρες EFSF) και ένας εξ αυτών είναι η φορολογηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αποτυπώνονται διάφοροι πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης του EFSF και επισημαίνεται πως "είναι προς το συμφέρον και του χρηματοοικονομικού κλάδου να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση αυτού του δικτύου ασφαλείας". "Εφάπαξ φορολογία της τάξεως του 0,2% στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών της ευρωζώνης θα επέτρεπε τη συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ", αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.

Στα μέτρα που εξετάζονται επίσης είναι και τα πρόστιμα προς τα κράτη-μέλη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v