Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να δράσουν "υπεύθυνα" για το

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας κάλεσε την Ουάσιγκτον να δράσει με "υπευθυνότητα" για την αντιμετώπιση του χρέους, ενώ ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong προχώρησε σε υποβάθμιση των ΗΠΑ

Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να δράσουν υπεύθυνα για το
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας κάλεσε την Ουάσιγκτον να δράσει με υπευθυνότητα ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους, επισημαίνοντας ότι η αβεβαιότητα ως προς τα ομόλογα των ΗΠΑ εγκυμονεί κινδύνους για το διεθνές νομισματικό σύστημα και την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι δηλώσεις του Zhu Xiaochuan, είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου στην συμβιβαστική λύση μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ και περικοπές των δημοσίων δαπανών κατά 2,8 τρισ δολ. σε μία δεκαετία. Επισημαίνεται ότι η Κίνα, είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων.

Ο Zhou, αν και χαιρέτισε την πρόοδο που επετεύχθη με την συμφωνία στο Κογκρέσο, κάλεσε την Ουάσιγκτον να πάρει «απτά και υπεύθυνα» μέτρα ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα. «Οι μεγάλες διακυμάνσεις και η αβεβαιότητα για την αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα επηρεάσει την σταθερότητα του διεθνούς νομισματικού και χρηματοοικονομικού συστήματος και θα πλήξει την διεθνή οικονομική ανάκαμψη» αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει: «ελπίζουμε ότι οι αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο θα λάβουν απτά και υπεύθυνα μέτρα για να χειριστούν καταλλήλως το πρόβλημα των χρεών».

Οι δηλώσεις Zhu προκύπτουν ενώ ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong προχώρησε σε υποβάθμιση των ΗΠΑ σε "Α" από "Α+" δηλώνοντας πως η συμφωία του Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου δανεισμού δεν βελτιώνει την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v