Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμη για αγορές ιταλικών ομολόγων η ΕΚΤ

Σε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων προχωρά η Ιταλία, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με Ε.Ε. και ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα εμφανίζεται τώρα έτοιμη να αγοράσει ιταλικά - ισπανικά ομόλογα. 

Ετοιμη για αγορές ιταλικών ομολόγων η ΕΚΤ
Σε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για το άνοιγμα της οικονομίας συμφώνησε να προχωρήσει η Ιταλία, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ και τους ηγέτες της Ε.Ε.
 
Τα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον ιταλό υπουργό οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ενώ σύμφωνα με τους FT, περιλαμβάνουν την υιοθέτηση του δημοσιονομικού κανόνα για τον περιορισμό του ελλείμματος, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία, περικοπές δαπανών και μειώσεις μισθών αιρετών, καθώς και άλλες δομικές αλλαγές.      

"Θα επιταχύνουμε τα μέτρα με στόχο να φθάσουμε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013", τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα θα έχουν υιοθετηθεί έως το Σεπτέμβριο. 

Από την πλευρά του, ο κ. Τρεμόντι υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για επιτάχυνση των ήδη αποφασισμένων. "Τα μέτρα λιτότητας θα επικεντρωθούν στη διετία 2012-2013 αντί του 2013-14", ανέφερε.  

Ο ιταλός υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο θα κατατεθεί στη βουλή. Σύμφωνα με τους FT, η ιταλική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επεξεργάζεται τα μέτρα όλο τον Αύγουστο ενώ ενδέχεται να ανακαλέσει τους βουλευτές από τις καλοκαιρινές τους άδειες για να ψηφίσουν τα σχετικά νομοσχέδια.

Αναφορικά με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, ο κ. Τρεμόντι ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι θεμελιώδεις και θα προηγηθεί διάλογος με τα εργατικά σωματεία.

Επίσης, ο κ. Μπερλουσκόνι επεσήμανε ότι συζήτησε με τον Ν. Σαρκοζί την πιθανότητα επίσπευσης της συνόδου των υπουργών οικονομικών της G7 προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις των χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης.  


Πιέσεις από ΕΚΤ - έτοιμη να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά

Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε βάλει το πιστόλι στον κρόταφο του Σ. Μπερλουσκόνι, απαιτώντας αλλαγές στο ιταλικο σύστημα υγείας αλλά και την υιοθέτηση δημοσιονομικού κανόνα “fiscal rule” για να προχωρήσει σε αγορές ιταλικών και κατ’ επέκταση ισπανικών ομολόγων.

Πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ, διατηρώντας την ανωνυμία τους, δήλωσαν στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αγορές τίτλων αν πάρει διαβεβαιώσεις ότι η πολιτική του ιταλού πρωθυπουργού θα υποταχθεί στα «θέλω» της.

Οι διαπραγματεύσεις μάλιστα μεταξύ ΕΚΤ και Ιταλίας δεν διεξάγονται απευθείας. Τα μηνύματα στέλνονται μέσω της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι.

Τα βασικά αιτήματα της κεντρικής τράπεζας είναι να προχωρήσει η Ιταλία σε fast-track αναμόρφωση του συστήματος υγείας και ασφάλισης και παράλληλα να δεσμευτεί με νόμο ή συνταγματικά ότι τα ελλείμματα και τα χρέη της στο μέλλον δεν θα ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο (fiscal rule).

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν πως η ΕΚΤ έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία ώστε να αρχίσει να αγοράζει ιταλικά ομόλογα, όμως ακόμα δεν έχει προβεί σε αγορές.

Για την Ισπανία δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα, αλλά και από τη χώρα της ιβηρικής ζητείται να προχωρήσει αποφασιστικά στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η ισπανίδα υπουργός οικονομικών Ελενα Ζαγκάδο κατηγόρησε τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Τρισέ ότι με τις χθεσινές του δηλώσεις μπέρδεψε τις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα σήμερα υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές μεταξύ Μπερλουσκόνι, Βαν Ρομπάι και Θαπατέρο.

Οι παραπάνω πληροφορίες είχαν ως αποτέλεσμα να αντιδράσει ανοδικά το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αλλά και να κερδίσει έδαφος το ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v