Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βρετανία

Ο David Cameron επέστρεψε από τις διακοπές του στην Ιταλία. Στο Λονδίνο η αστυνομία αναπτύσσει τεθωρακισμένα οχήματα για να αντιμετωπίσει τα αυτοσχέδια όπλα, το πλιάτσικο και τις πυρκαγιές. Ταραχές σε Λίβερπουλ, Μπέρμιγχαμ.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βρετανία
Εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον η κατάσταση στη Βρετανία καθώς οι ταραχές εξαπλώνονται στο Λίβερπουλ, στο Μπέρμινχαμ και στο Μπρίστολ, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. David Cameron, επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Ιταλία για να προεδρεύσει στην έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra. Οι περιγραφές των ξένων πρακτορείων για όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο θυμίζουν αντάρτικο πόλεων, καθώς η αστυνομία έχει αναπτύξει τεθωρακισμένα οχήματα στο Lavender Hill για να αντιμετωπίσει τους ταραξίες, οι οποίοι αντεπιτίθενται με αυτοσχέδια όπλα.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων, εξέπνευσε το μεσημέρι της Τρίτης νεαρός άνδρας ο οποίος είχε πυροβοληθεί στην περιοχή Croydon του νότιου Λονδίνου, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Στο Λονδίνο, από τη Δευτέρα εξαγριωμένοι νέοι κυκλοφορούν στους δρόμους κάνοντας πλιάτσικο, βάζοντας φωτιά σε κτίρια, οχήματα και σε κάδους απορριμμάτων, σπάνε βιτρίνες μαγαζιών ή πετάνε πέτρες και σπασμένα μπουκάλια στους αστυνομικούς που επιχειρούν να τους εμποδίσουν. Περισσότερα από 450 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και ένα αγόρι 11 ετών, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των τραυματιών.

 Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσει 1.700 αστυνομικούς για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία δήλωσε πως τα οχήματά της δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν το σύνολο των πυρκαγιών που ξέσπασαν από εμπρησμούς στην περιοχή του Λονδίνου. Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του νεαρού άνδρα στο Croydon, η αστυνομία ανέφερε ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει μεταλλικά γκλομπ και πλαστικές σφαίρες.

Αφορμή για το κύμα βίας ήταν ο θάνατος ενός 29χρονου μαύρου άνδρα από πυρά αστυνομικών. Σχολιαστές, ωστόσο, αποδίδουν την έκρηξη του κύματος βίας και στο μεγάλο πακέτο λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση Cameron, η οποία αντιστέκεται στις πιέσεις για αναθεώρηση της πολιτικής της.

"Είναι πολύ θλιβερό να το παρακολουθεί κανείς, αλλά τα παιδιά δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν μέλλον και οι περικοπές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτά τα παιδιά ανήκουν σε διαφορετική γενιά από εμάς και απλώς δεν τους νοιάζει", δήλωσε ένας 39χρονος ηλεκτρολόγος κάτοικος του Χάκνεϊ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, χαρακτηρίζουν τους ταραξίες απλούς εγκληματίες. "Πρόκειται για ανούσια, τυχοδιωκτική βία, για τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Είναι απολύτως απαράδεκτο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης και αρχηγός των φιλελεύθερων δημοκρατών κ. Νικ Κλεγκ, τονίζοντας ότι "το κύμα βίας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον θάνατο του Μαρκ Ντάγκαν", του 29χρονου που σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ, γεγονός που πυροδότησε την ένταση.

Ανοίγει εσπευσμένα η βουλή

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron κάλεσε τους βουλευτές της χώρας να επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στην Γηραιά Αλβιόνα και την επέκταση των ταραχών σε πολλές πόλεις.

"Πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες, απλά και ξεκάθαρα" δήλωσε ο κ. David Cameron μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού ο ίδιος επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Ιταλία και συμπλήρωσε: "Ο κόσμος δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την τάξη στους δρόμους της Βρετανίας"

Πρόσθεσε επίσης ότι περισσότεροι από 16.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται την Τετάρτη στους δρόμους του Λονδίνου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως ανακαλείται το κοινοβούλιο της χώρας, καλώντας τους βουλευτές να επιστρέψουν από τις θερινές τους διακοπές για μία ημέρα. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα μιλήσει στην Βουλή για το θέμα των ταραχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v