Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Ραντεβού το... 2013 για περισσότερη ΕΕ

Η Γερμανία εκτιμά ότι η Ευρώπη θα λάβει τελικές αποφάσεις για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής το 2013 (!), υποστηρίζει το Reuters. Οι φόβοι των επενδυτών και τα σενάρια για την επόμενη μέρα.

Γερμανία: Ραντεβού το... 2013 για περισσότερη ΕΕ
Η Γερμανία δεν αναμένει ότι η Ευρώπη θα λάβει τελικές αποφάσεις για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής μεταξύ των κρατών μελών πριν την Άνοιξη του επόμενου έτους, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που έχει δει το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το έγγραφο των οκτώ σελίδων, το οποίο τιτλοφορείται «Περισσότερη ανάπτυξη για την Ευρώπη – Απασχόληση, Επενδύσεις, Καινοτομία», θέτει ένα χρονοδιάγραμμα για την στενότερη δημοσιονομική ενοποίηση, ένα βήμα που η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας για να κερδιθεί και πάλι η εμπιστοσύνη των αγορών.

Ωστόσο τα σχέδια αυτά μπορεί να ανησυχήσουν τους επενδυτές αντί να τους καθησυχάσουν, διότι το Βερολίνο αναμένει να περάσει σχεδόν ένας χρόνος διαβουλεύσεων και συζητήσεων προτού οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την επωνομαζόμενη «δημοσιονομική ένωση».

Το έγγραφο, το οποίο αξιωματούχοι δηλώνουν ότι εγκρίθηκε από την καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy είναι πιθανό να βρουν απτές προτάσεις για τον στενότερο συντονισμό της πολιτικής πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

«Σε αυτή τη βάση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να υπογράψει τα σχέδια αυτά κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου το 2013», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το χρονοδιάγραμμα που αναλύεται στο έγγραφο θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχίες στους εταίρους της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που πιέζουν για άμεσα μέτρα για την επίλυση της κρίσης, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και την Ισπανία σε αναζήτηση πακέτου διάσωσης.

Το έγγραφο αναλύει και μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης στο μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης χρήσης των διαρθρωτικών κεφαλαίων της ΕΕ και της αύξησης των κεφαλαίων της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ –κάτι που κατά το έγγραφο θα επιτρέψει στην ΕΤΕπ να χορηγήσει δάνεια 15 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το έγγραφο δεν στηρίζει πάντως την «τραπεζική ένωση», όπως την σκέφτονται ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των Oli Rehn και Mario Draghi.

Αντιθέτως, τονίζει την σημασία της μείωσης της αμοιβαίας εξάρτησης μεταξύ των τραπεζών και των κυβερνήσεων σε ορισμένα κράτη μέλη, και παροτρύνει την ευρωζώνη να συνεχίσει να συζητά τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v