Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Προβληματικό το σύστημα διάσωσης της ΕΕ

Σαφείς αιχμές από το ΔΝΤ για τη στρατηγική που ακολουθούν τα προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη. Σε έκθεση επισημαίνει ότι οι εσωτερικοί περιορισμοί περιορίζουν επιλογές όπως η αναδιάρθρωση χρέους.

ΔΝΤ: Προβληματικό το σύστημα διάσωσης της ΕΕ
Τη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί ΔΝΤ σε έκθεσή του όπου αποτυπώνονται πλήρως τα προβλήματα που υπήρξαν, μεταξύ άλλων, και κατά τη διαπραγμάτευση του πρώτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα. Στην έκθεση που αφορά τα προγράμματα από το 2002 έως τον Σεπτέμβριο του 2011, το ΔΝΤ δήλωσε ότι αντιμετώπισε «σοβαρές προκλήσεις» στον σχεδιασμό των προγραμμάτων, κυρίως λόγω των περιορισμών που τέθηκαν από την ίδια την ευρωζώνη.

«Οι εσωτερικοί περιορισμοί στην ευρωζώνη ορισμένες φορές περιόρισαν τις εναλλακτικές επιλογές πολιτικής που θα μπορούσαν σε αντίθετη περίπτωση να είχαν συζητηθεί, κυρίως στην αναδιάρθρωση του χρέους» αναφέρει η έκθεση.

Σε σύγκριση με άλλα προγράμματα του ΔΝΤ η διαβούλευση με περισσότερα μέρη συχνά κατέληγε σε «μεγαλύτερες συζητήσεις και λιγότερο αποτελεσματική λήψη αποφάσεων» υποστηρίζουν τα στελέχη του ΔΝΤ.

Όπως τονίζεται, υπερεθνικοί περιφερειακοί οργανισμοί, όπως τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ή η ΕΚΤ παίζουν συχνά κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία του κάθε προγράμματος. Ενδεικτικά εξασφαλίζουν ένα μεγάλο μέρος των πακέτων χρηματοδότησης και τους καλύτερους δυνατούς όρους (η ΕΚΤ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της τραπεζικής ρευστότητας).

Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ αναφέρει πως σε ορισμένα προγράμματα όπως της Ελλάδας η επιτυχής επίλυση της κρίσης απαιτεί σημαντικές περικοπές των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών τομέων καθώς και μειώσεις στους πραγματικούς μισθούς. Ωστόσο, σημειώνει πως οι περικοπές αυτές, που είναι οδυνηρές για πολλούς, θα μπορούσαν σε όλα τα προγράμματα να είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στην προστασία ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού.

Οι αναλυτές θεωρούν πως η κοινοποίηση αυτής της έκθεσης έχει μεγάλη σημασία για τις μελλοντικές σχέσεις του ΔΝΤ με την ΕΕ. Η έκθεση υπονοεί ότι «ο μήνας του μέλιτος σε αυτό το ευρωπαϊκό menage a trios έχει τελειώσει» δηλώνει ο Thomas Costerg της Standard Chartered. «Είναι αδύνατο να μην συνδέσει κανείς αυτή την έκθεση με την κλιμάκωση της έντασης καθώς πλησιάζει η προθεσμία αναφορικά με την επόμενη δόση της Ελλάδας, ενώ το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται εκεί φαίνεται πως καταγράφει ελάχιστη πρόοδο»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v