Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "βαρόμετρο του Ιανουαρίου" ευνοεί την Wall

Καθώς ο δείκτης Dow Jones κλείνει τον καλύτερο Ιανουάριο από το 1989, ένα από τα πλέον γνωστά αλλά και εύστοχα εργαλεία πρόβλεψης, το «Βαρόμετρο του Ιανουαρίου», δίνει το πράσινο φως για τις μετοχές στην Wall Street.

Το βαρόμετρο του Ιανουαρίου ευνοεί την Wall
Καθώς ο δείκτης Dow Jones κλείνει τον καλύτερο Ιανουάριο από το 1989 και ο Standard and Poor's 500 κάνει το καλύτερο ξεκίνημα από το 1997, ένα από τα πλέον γνωστά αλλά και εύστοχα εργαλεία πρόβλεψης, το αποκαλούμενο «Βαρόμετρο του Ιανουαρίου», δίνει το πράσινο φως για τις μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Το «Βαρόμετρο του Ιανουαρίου» εμπνεύστηκε το 1972 ο Yale Hirsch, ιδρυτής του «Αλμανάκ των Χρηματιστών». Ο Hirsch ήταν υπέρμαχος των εποχικών μοτίβων και καθιέρωσε την φράση «Όπως κλείνει ο S&P 500 τον Ιανουάριο, έτσι κυλάει όλος ο χρόνος.» Σημαίνει με δύο λόγια ότι ένας θετικός Ιανουάριος συνήθως συνεχίζεται με ετήσια κέρδη ενώ ένας πτωτικός Ιανουάριος είναι προάγγελος για ετήσια πτώση.

Δεν υπάρχει βέβαια καμία εγγύηση για αυτή την χρηματιστηριακή «πρόληψη», η ιστορία επιβεβαιώνει το ρητό.

Από το 1950, το «Βαρόμετρο του Ιανουαρίου», έχει κάνει λάθος μόνο 7 φορές. Σύμφωνα με το χρηματιστηριακό Αλμανάκ, η τελευταία φορά που τα κέρδη του Ιανουαρίου δεν οδήγησαν σε άνοδο αλλά σε πτώση, ήταν στην bear market του 2001, όταν ο S&P 500 ενισχύθηκε 3,5% τον Ιανουάριο αλλά έκλεισε με πτώση 13% στο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v