Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδία: Ρευστοποιεί την Anglo Irish Bank

Η Ιρλανδία θα προχωρήσει στην ρευστοποίηση της Anglo Irish Bank στο πλαίσιο της συμφωνίας που διαπραγματεύεται με την ΕΚΤ για την ελάφρυνση του βάρους του τραπεζικού χρέους.

Ιρλανδία: Ρευστοποιεί την Anglo Irish Bank
Την ρευστοποίηση της πρώην Anglo Irish Bank (νυν IBRC) αποφάσισε τα ξημερώματα της Πέμπτης το ιρλανδικό κοινοβούλιο, ψηφίζοντας έκτακτο νομοσχέδιο σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την μείωση του χρέους της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Αυτό κλείνει ένα θλιβερό και τραγικό κεφάλαιο στην οικονομική ιστορία μας», δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny στην ειδική συνεδρίαση της κάτω βουλής, η οποία έληξε στις 3 τα ξημερώματα (τοπική ώρα).

Στο πλαίσιο του σχεδίου του Δουβλίνου, η ρευστοποίηση της IBRC είναι απαραίτητη ώστε η ιρλανδική κυβέρνηση να μην χρειάζεται πλέον να καταβάλει πληρωμές ύψους 3,1 δισ. ευρώ ετησίως στα υποσχετικά γραμμάτια για τη διάσωση της τράπεζας, που θα έληγαν το 2023. Η επόμενη δόση ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ήλπιζε αρχικώς να ανακοινώσει την ρευστοποίηση της πρώην Anglo Irish σε συνδυασμό με μια συμφωνία με την ΕΚΤ.

Τον προηγούμενο μήνα η ΕΚΤ απέρριψε την πρόταση που είχε υποβάλλει η Ιρλανδία για την αναδιάταξη των δανείων που είχε λάβει για τη διάσωση των τραπεζών της.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για τον λιγοστό χρόνο που είχε να εξετάσει το σχετικό νομοσχέδιο των 58 σελίδων, τονίζοντας πως δεν γνωρίζει αν και τι έχει συμφωνηθεί με την Φρανκφούρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v