Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιαπωνία στο στόχαστρο του G20

Με ανακοίνωσή του το G7 παρενέβη στη συζήτηση που έχει φουντώσει περί επικείμενου πολέμου νομισμάτων και αλυσιδωτών υποτιμήσεων. Ρητή δέσμευση ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα καθορίζονται από τις αγορές.

Η Ιαπωνία στο στόχαστρο του G20
Με ανακοίνωσή του το G7 παρενέβη στη συζήτηση που έχει φουντώσει τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενου πολέμου νομισμάτων και αλυσιδωτών υποτιμήσεων.

Στη σχετική ανακοίνωση, οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη επιβεβαιώνουν τη "δέσμευσή τους για συναλλαγματικές ισοτιμίες που καθορίζονται από τις κινήσεις των αγορών" και τονίζουν ότι  "θα συνεργαστούν στενά ως προς ενέργειες στην αγορά συναλλάγματος".

Οι αξιωματούχοι του G7 αναφέρουν μάλιστα ότι οι χώρες "δεν θα στοχεύουν σε συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες" και συμφωνούν στο ότι "οι άτακτες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος και η υπερβολική αστάθεια μπορεί να πλήξει την οικονομική σταθερότητα".

"Επιβεβαιώνουμε ότι οι δημοσιονομικές και οι νομισματικές μας πολιτικές έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν στόχο την επίτευξη αντίστοιχων εγχώριων στόχων με τη χρήση εγχώριων εργαλείων και πως δεν θα στοχεύουμε σε συγκεκριμένους στόχους συναλλαγματικών ισοτιμιών", αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση.


Η Ιαπωνία στο στόχαστρο, ράλι για γεν

Η ανακοίνωση του G7 είχε στόχο να δείξει τις ανησυχίες για τις υπερβολικές μεταβολές στην αξία του ιαπωνικού νομίσματος και τις ανακοινώσεις από το Τόκιο, υπογράμμισε αξιωματούχος του συνδέσμου των επτά πλουσιότερων χωρών στον κόσμο.

"Η ανακοίνωση παρερμηνεύθηκε. Η ανακοίνωση του G7 είχε στόχο να δείξει την ανησυχία για τις υπερβολικές κινήσεις του γεν", σημείωσε. "Το G7 προβληματίζεται με το guidance για το γεν. Η Ιαπωνία θα είναι στο στόχαστρο στη συνάντηση του G20 στη Μόσχα την Παρασκευή και το Σάββατο", τόνισε.

Σημειώνεται ότι το γεν εκτινάχθηκε σήμερα μετά έναντι του δολαρίου και του ευρώ μετά την ανακοίνωση, που θεωρήθηκε ότι δίνει το "πράσινο φως" στην ιαπωνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες αναθέρμανσης της εγχώριας οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v