Moody΄s: Αφαιρεί το "άριστα" από τη Βρετανία

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Βρετανίας κατά μία βαθμίδα σε Aa1 από Aaa προχώρησε η Moody’s, δίνοντας σταθερό outlook. Προβληματισμός για την υποτονική ανάπτυξη και αυξημένο χρέος.

Moody΄s: Αφαιρεί το άριστα από τη Βρετανία
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Βρετανίας κατά μία βαθμίδα σε Aa1 από Aaa προχώρησε η Moody’s, δίνοντας σταθερό outlook.

Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση οφείλεται:

- Στη συνεχιζόμενη αδυναμία των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, με περίοδο υποτονικής ανάπτυξης που η Moody’s θεωρεί ότι θα συνεχιστεί και το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας.

- Στις προκλήσεις που δημιουργούν οι υποτονικές προοπτικές της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης, που θα συνεχιστούν και με την επόμενη Βουλή.

- Στο υψηλό και αυξανόμενο χρέος της Βρετανίας και στην επιδείνωση της ικανότητας απορρόφησης των αναταράξεων του κρατικού ισολογισμού, κατάσταση που δεν θεωρείται πιθανό να αλλάξει πριν από το 2016.

Παράλληλα, η Moody’s εξηγεί πως η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας παραμένει εξαιρετικά υψηλή, αξιολογούμενη σε Aa1, λόγω των ισχυρών πιστωτικών στοιχείων της, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

-Μια εξαιρετικά ανταγωνιστική και διαφοροποιημένη οικονομία.
-Το ισχυρό ιστορικό δημοσιονομικής προσαρμογής και η ισχυρή θεσμική δομή.
-Μια ευνοϊκή δομή χρέους, με υποστηρικτική εγχώρια ζήτηση για κρατικά ομόλογα.

Το σταθερό outlook αντανακλά τις προσδοκίες του οίκου ότι ένας συνδυασμός πολιτικής βούλησης και μεσοπρόθεσμων ισχυρών θεμελιωδών οικονομικών στοιχείων, με τον χρόνο, θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της και να αναστρέψει την τροχιά του χρέους της Βρετανίας. Επιπλέον, αν και η οικονομία της χώρας είναι σημαντικά εκτεθειμένη σε πιθανή κλιμάκωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης περιορίζεται από την ευελιξία που παρέχει η ανεξάρτητη νομισματική πολιτική της χώρας, αλλά και από το status της στερλίνας ως παγκόσμιου αποθετικού νομίσματος.

Επιπλέον, η Moody’s προχώρησε και σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Τράπεζας της Αγγλίας σε Aa1 από Aaa, με επίσης σταθερό outlook.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v