WSJ: Σχέδια έκτακτης ανάγκης από ΕΚΤ και Κύπρο

Οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημουργία σχεδίων έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να περιοριστούν πιθανές κεφαλαιακές εκροές από τις κυπριακές τράπεζες.

WSJ: Σχέδια έκτακτης ανάγκης από ΕΚΤ και Κύπρο
Οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημουργία σχεδίων έκτακτης ανάγκης, τα οποία θα περιλαμβάνουν και κεφαλαιακούς ελέγχους, ώστε να περιοριστούν πιθανές κεφαλαιακές εκροές από τις κυπριακές τράπεζες όταν αυτές επαναλειτουργήσουν, αναφέρει σε δημοσίευμά της η WSJ.

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν την επιβολή ορίων στις καθημερινές αναλήψεις των καταθετών, ανώτατο όριο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές για χρήματα που μπορούν να αποσυρθούν εκτός Κύπρου και τελωνειακούς ελέγχους, αναφέρουν στελέχη της ΕΚΤ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διευκρίνισαν ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί ποιο θα είναι αυτό το ανώτατο όριο χρημάτων, το οποίο και θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των κεφαλαιακών εκροών από τις κυπριακές τράπεζες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στελέχη της EKT, οι τράπεζες στην Κύπρο δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσουν πριν από την Τρίτη 26/3/2013.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες στην Κύπρο παραμένουν κλειστές από το Σάββατο μετά την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων από το Eurogroup, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Επιπλέον, στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, σε ομιλία του στη Βουλή της χώρας, υποστήριξε ότι αναμένει περίπου 7,5 δισ. ευρώ, ήτοι το 10% των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες, να φύγει από τη χώρα τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v