Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Έως 30% το κούρεμα σε καταθέσεις Τ.Κύπρου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε σήμερα ότι η αναγκαστική ανταλλαγή ανασφάλιστων καταθέσεων με μετοχές της Τρ. Κύπρου θα είναι κάτω από 30%, τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο το ποσοστό.

Κύπρος: Έως 30% το κούρεμα σε καταθέσεις Τ.Κύπρου
Η αναγκαστική ανταλλαγή ανασφάλιστων καταθέσεων με μετοχές της Τρ. Κύπρου θα είναι κάτω από 30%, υπογράμμισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο το ποσοστό.

Η πρωινή συνεδρία του Eurogroup δημιουργεί προϋποθέσεις για μια νέα αρχή για την κυπριακή οικονομία, τόνισε, σύμφωνα με το Stockwatch.

«Επιτέλους η Κύπρος έκλεισε μια περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας στην οικονομία. Απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία, που θα σήμαινε την έξοδο από την ευρωζώνη με καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε.

«Η Κύπρος θα γινόταν όντως Αργεντινή», είπε, αναφερόμενος σε καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία.

«Ήταν μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση», συνέχισε. «Το σημαντικό είναι ότι καταλήξαμε σε συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας και βάζει τις βάσεις για να κάνουμε νέα αρχή. Όντως είναι μια νέα αρχή με αξιοπιστία στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο. Μπορούμε πάνω σε αυτή τη συμφωνία να ξεκινήσουμε και να κτίσουμε για να αλλάξουμε πορεία», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν επώδυνες πτυχές που θα ταλαιπωρήσουν όλους μας», εξήγησε.

Αφήνοντας αιχμές για την Κεντρική Τράπεζα, σημείωσε πώς είναι «απαράδεκτο ότι φτάσαμε σε ELA €9 δισ. και ότι αυτή η Τράπεζα λαθροβιούσε χωρίς κάποιος να πάρει την απόφαση».

«Θα ήταν αδιανότητο να μην εξασφαλιστούν τα ταμεία προνοίας των υπαλλήλων», είπε. Θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρχει εξασφάλιση του ταμείου προνοίας της Λαϊκής.

Αυτή είναι μια συμφωνία πλαίσιο και οι επιμέρους ρυθμίσεις θα γίνουν γνωστές μετά, πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών λέχθηκε ότι γίνεται συζήτηση μεταξύ των εποπτικών αρχών των δύο χωρών.


Παπαδόπουλος: Έχω ακούσει για "κούρεμα" 30%

Οι αποταμιευτές της Τράπεζας Κύπρου θα χάσουν το 30% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της κυπριακής βουλής.

«Δεν έχω δει ανακοινώσεις για το κούρεμα, αλλά αυτό είναι το νούμερο που έχω ακούσει», τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σε ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Οι καταθέτες θα αποζημιωθούν με μετοχές της τράπεζας, σύμφωνα με το deal που έκλεισε στις Βρυξέλλες τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Το κούρεμα για τους μεγάλους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο και να αποφέρει 4,2 δις. ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v