Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: "Δίκαιο" για όλους το deal

Το κυπριακό deal είναι «δίκαιο» για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σήμερα η συζήτηση για το άνοιγμα των τραπεζών.

Σόιμπλε: Δίκαιο για όλους το deal
Το κυπριακό deal είναι «δίκαιο» για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας πως στόχος είναι να μειωθεί ο κυπριακός τραπεζικός τομέας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που αντιστοιχεί σε τρεις φορές το ΑΕΠ.

Κατά τον κ. Σόιμπλε, από την σκοπιά των γερμανών, η νέα συμφωνία της Κύπρου είναι πολύ καλύτερη από αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας.

Όπως επισήμανε, ο Κύπριος πρόεδρος «κατάλαβε» ότι το bail in ήταν σημαντικό όχι μόνο για τη Γερμανία και το ΔΝΤ, αλλά και για άλλους.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως υπήρξε φυγή καταθέσεων από την Κύπρο, όμως ήταν περιορισμένη χάρη στο κλείσιμο των τραπεζών στην μεγαλόνησο. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να δώσει στοιχεία αναφορικά με το πόσα χρήματα αποσύρθηκαν από την Κύπρο τις τελευταίες ημέρες ή για το πότε θα ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, λέγοντας πως αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να εκτιμήσουν η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Σημείωσε όμως πως οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να ξανα-ανοίξουν όσο το δυνατόν συντομότερα, και ότι οι συζητήσεις για αυτό το θέμα θα πραγματοποιηθούν σήμερα.

Ο κ. Σόμπλε υπογράμμισε πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις από τα κοινοβούλια της Ευρώπης για την κυπριακή συμφωνία, την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου.

Νωρίτερα, μιλώντας μετά το deal στις Βρυξέλλες, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η συμφωνία που σύνηψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από την κυπριακή βουλή.

«Η Επιτροπή μας πληροφόρησε σήμερα ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί», είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία.

«Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, νομικά η γερμανική κάτω βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v