Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Κογκρέσο καταγγέλλει την Apple για φοροαποφυγή

Έκθεση-καταπέλτης του Κογκρέσου για την Apple. Κατηγορίες φοροδιαφυγής δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι θυγατρικές στην Ιρλανδία, που δεν έχουν κατοικία πουθενά, και η ειδική συμφωνία με το Δουβλίνο.

Το Κογκρέσο καταγγέλλει την Apple για φοροαποφυγή
Καταπέλτης είναι για την Apple η έκθεση της επιτροπής της Κογκρέσου για την εσωτερική δομή του τεχνολογικού κολοσσού, που στήθηκε ώστε να επιτυγχάνεται φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η 40σέλιδη έκθεση που εκπονήθηκε από την ομάδα ερευνών του Κογκρέσου κοινοποιήθηκε εν όψει της ακροαματικής διαδικασίας που θα φέρει την Apple στο στόχαστρο του πολιτικού κόσμου.

«Η Apple αναζητούσε το ιερό δισκοπότηρο της φοροδιαφυγής», δήλωσε ο Carl Levin, Δημοκρατικός Γερουσιαστής που θα προεδρεύει στην ακροαματική διαδικασία και συμπλήρωσε: «Δημιούργησε offshore νομικά πρόσωπα, όπου τοποθετούσε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία όμως δεν δηλώνουν κατοικία σε καμία χώρα».

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με τον τρόπο αυτό η Apple απέφυγε να πληρώσει φορολογία «για φορολογήσιμο offshore εισόδημα» ύψους 44 δισ. δολ. τελευταία 4 χρόνια. Αναφέρει, όμως, επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Apple έπραξε κάτι παράνομο στην προσπάθειά της να ελαχιστοποιήσει τις φορολογικές της δαπάνες.

«Αυτό ακριβώς είναι το παραθυράκι. Κάτι που τεχνικά είναι συμβατό με τον νόμο, αλλά παραβιάζει το πνεύμα του νόμου», δήλωσε ο κ. Levin.

Η δομή της Apple χαρακτηρίζεται πρωτοφανής. Χρησιμοποιεί θυγατρικές στην Ιρλανδία, που όμως δεν δηλώνουν κατοικία σε καμία χώρα. Μία εξ αυτών, η Apple Sales International, ουσιαστικά πλήρωσε μηδενικό φόρο για τα έσοδα των 74 δισ. δολ. που παρουσίασε την περίοδο 2009-2012. Το 2011 πλήρωσε φόρο 10 εκατ. δολ. σε κέρδη 22 δισ. δολ., που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,05%.

Η επιτροπή του Κογκρέσου αναφέρει επίσης ότι η Apple σύναψε ειδική συμφωνία με την Ιρλανδία για να πετύχει φορολογικό συντελεστή κάτω του 2% για όσα κέρδη είναι φορολογήσιμα στη χώρα. Επισημαίνεται ότι κανονικά ο φορολογικός συντελεστής επί επιχειρηματικών κερδών στην Ιρλανδία ανέρχεται στο 12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v