Cook: Η Apple δεν χρησιμοποιεί φορολογικά τρικ

Η Apple δεν χρησιμοποιεί τρικ για να αποφύγει την καταβολή των φόρων, δήλωσε ο CEO, Tim Cook, σε επιτροπή της Γερουσίας. Το ποσό των $9 δισ. απέφυγε να πληρώσει η εταιρεία το 2012, υποστήριξε μέλος της επιτροπής.

Cook: Η Apple δεν χρησιμοποιεί φορολογικά τρικ
Την φορολογική πολιτική της Apple υπερασπίστηκε ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, ο CEO της εταιρείας, Tim Cook, τονίζοντας ότι ο τεχνολογικός κολοσσός δεν εφαρμόζει τεχνικές φοροαποφυγής και ότι κατέβαλε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση περίπου 6 δισ. δολάρια

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα μέλη της επιτροπής κατηγόρησαν την Apple ότι αποφεύγει να πληρώσει μέρος των φόρων που οφείλει στις ΗΠΑ, μεταφέροντας μέρος των κερδών της σε θυγατρικές στο εξωτερικό.

Ο Γερουσιαστής Carl Levin, υποστήριξε ότι η Apple έκρυψε δισεκατομμύρια δολάρια σε offshore για να αποφύγει την καταβολή φόρων στις ΗΠΑ. Ο ίδιος σημείωσε ότι μόνο το 2012 η Apple απέφυγε να πληφώσει φόρους 9 δισ. δολαρίων.

Ο κ. Cook δήλωσε στην επιτροπή ότι η εταιρεία του κατέβαλε μόνο το 2012 περίπου 6 δισ. δολάρια σε φόρους.

"Περιμένουμε να πληρώσουμε ακόμα περισσότερα αυτό το χρόνο" σημείωσε ο κ. Cook.

"Πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε" ανέφερε. "Δεν βασιζόμαστε σε φορολογικά τρικ. Δεν μεταφέρουμε πνευματικά δικαιώματα σε offshore και να τα χρησιμοποιήσουμε για να πουλήσουμε προϊόντα πίσω στις ΗΠΑ και να αποφύγουμε την πληρωμή φόρων. Δεν στοιβάζουμε χρήματα σε κάποιο νησί της Καραϊβικής" τόνισε ο κ. Cook.

Σημειώνεται ότι σε έρευνα που εξέδωσε η επιτροπή της Γερουσίας τη Δευτέρα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Apple απέφυγε να πληρώσει φορολογία «για φορολογήσιμο offshore εισόδημα» ύψους 44 δισ. δολ. τελευταία 4 χρόνια.

Αναφέρει, όμως, επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Apple έπραξε κάτι παράνομο στην προσπάθειά της να ελαχιστοποιήσει τις φορολογικές της δαπάνες. 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v