Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός από εντοπισμό βαλλιστικών πυραύλων

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε την εκτόξευση στις 10:16 (ώρα Μόσχας, 09:16 ώρα Ελλάδος) από τους σταθμούς ραντάρ στο Αρμαβίρ (νότια Ρωσία). Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως διεξάγει κοινές ασκήσεις με τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Συναγερμός από εντοπισμό βαλλιστικών πυραύλων

Σε πυραυλικές ασκήσεις που διεξάγει το Ισραήλ από κοινού με τις ΗΠΑ αποδίδονται τα δύο βαλλιστικά στοιχεία που εντοπίστηκαν από τη Ρωσία νωρίτερα σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως μεταδίδει το Reuters, το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι οι εκτοξεύσεις ήταν δοκιμαστικές. Συγκεκριμένα, εκτοξεύθηκε ένας πύραυλος που λειτούργησε ως "στόχος" , ο οποίος στη συνέχεια επλήγη από έναν δεύτερο αντιαεροπορικό πύραυλο.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει πως εντόπισε την εκτόξευση δύο βαλλιστικών "στοιχείων" προς την ανατολική Μεσόγειο από κεντρικό σημείο της θάλασσας. Η είδηση μεταδόθηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας. 

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 10:16 (ώρα Μόσχας, 09:16 ώρα Ελλάδος) και εντοπίσθηκε από τους σταθμούς ραντάρ στο Αρμαβίρ (νότια Ρωσία). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα δύο βαλλιστικά "αντικείμενα" έπεσαν στη θάλασσα, όπως μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο δηλώσεις πηγής στη Δαμασκό.

 

Ολα τα βλέμματα στις ΗΠΑ

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι κανένα από τα αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στη Μεσόγειο δεν εκτόξευσε πυραύλους. "Κανένας πύραυλος δεν εκτοξεύθηκε από αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι λίγο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε "βέβαιος ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία." Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η στρατιωτική δράση θα αποκλιμακώσει την δυνατότητα της του Ασάντ να χρησιμοποιεί χημικά" και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ευρύτερη στρατηγική που θα επιτρέψει την αναβάθμιση της βοήθειας για την συριακή αντιπολίτευση. 

Εν συνεχεία, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, η κα Νάνσι Πελόζι, σχολίασε ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο δεν θα απορρίψει την πρόταση στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αγνοήσουν την χρήση χημικών και οφείλουν να αντιδράσουν.

Οι ρωσικές κινήσεις

Προηγουμένως η Ρωσία είχε επικρίνει τις ΗΠΑ επειδή έστειλαν πολεμικά πλοία κοντά στη Συρία λέγοντας πως οι αναπτύξεις αυτές θα αυξήσουν την ένταση καθώς η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για ενδεχόμενα στρατιωτικά πλήγματα. 

"Η πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία", δήλωσε ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Όλεγκ Ντογκάγιεφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS. Ο ίδιος δήλωσε πως "η αποστολή πλοίων εξοπλισμένων με πυραύλους κρουζ προς τις ακτές της Συρίας έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην κατάσταση στην περιοχή".

Στη Μεσόγειο βρίσκονται πέντε αμερικανικά καταδρομικά και ένα αμφίβιο πλοίο έτοιμα για ενδεχόμενα πλήγματα με πυραύλους κρουζ εναντίον της Συρίας και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το αεροπλανοφόρο Νίμιτς και τέσσερα άλλα πλοία της ομάδας κρούσης του κατέπλευσαν χθες Δευτέρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v