Αλλαγή τροχιάς από τη Fed μετά από 5 χρόνια

Από το 2008, η Fed με τρία προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης διοχέτευσε στις αγορές ρευστότητα 3,6 τρισ. δολ. Τώρα αρχίζει η αντίστροφή μέτρηση. Τι περιμένουν οι αγορές σήμερα από τον Μπερνάνκε και ποια τα σενάρια για τα επόμενα βήματα.

Αλλαγή τροχιάς από τη Fed μετά από 5 χρόνια

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Σήμερα το βράδυ ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από την οποία οι αγορές αναμένουν την πρώτη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που είχε πλημμυρίσει τις αγορές με ρευστότητα στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά πως η Fed θα ανακοινώσει σήμερα μείωση του προγράμματος αγοράς τίτλων από 85 δισ. δολ. μηνιαίως σε 75 δισ. δολ. μηνιαίως, στο πρώτο βήμα εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Το βήμα είναι μάλλον μικρό. Ίσως επειδή υπήρξε έντονη αντίδραση από τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις αναμενόμενες επιπτώσεις αυτής της κίνησης στις αγορές. Από τότε που ο Μπεν Μπερνάνκε σηματοδότησε για πρώτη φορά τις προθέσεις του, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες αγορές με αποτέλεσμα να υποχωρούν αισθητά τα νομίσματά τους.

Στα τέλη του 2008, η Fed μείωσε τα επιτόκιά της σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο και ξεκίνησε μία τολμηρή εκστρατεία για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία. Προχώρησε σε τρία προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης διοχετεύοντας στις αγορές περί τα 3,6 τρισ. δολ. Η κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής και αδιανόητη, αλλά αποδείχθηκε απαραίτητη για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Μία αποφασιστική επίδειξη ισχύος που στήριξε τελικά και την παγκόσμια οικονομία.

Οι συνθήκες όμως, πλέον έχουν αλλάξει με την αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται ενώ και στην ευρωζώνη η κατάσταση σταθεροποιείται. Έτσι, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν ΔΝΤ και αναδυόμενες αγορές, η Fed εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σήμερα στο πρώτο βήμα για την απεξάρτηση των αγορών από την ανέξοδη ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας.

Η απόφαση της Fed θα ανακοινωθεί στις 21:00 ώρα Ελλάδας. Η απόφαση είναι εν πολλοίς αναμενόμενη και προεξοφλημένη. Όπως λένε και οι αγγλοσάξονες όμως, ο διάβολος βρίσκεται στη λεπτομέρεια. Μεγάλη προσοχή θα δοθεί στη διατύπωση που θα επιλέξει ο Μπεν Μπερνάνκε στην σχετική ανακοίνωση ώστε να διαπιστωθούν οι προθέσεις του και οι επόμενες κινήσεις της Fed. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι πρώτες οικονομικές προβλέψεις για το 2016, ενώ αναμένονται και εξελίξεις αναφορικά με το πολύκροτο θέμα της διαδοχής Μπερνάνκε στο τιμόνι της Fed με επικρατέστερο φαβορί πλέον (μετά την παραίτηση Λόρενς Σάμερς) την Τζάνετ Γέλεν, η οποία φέρεται να τάσσεται προς ηπιότερες αλλαγές στη νομισματική πολιτική.

Η νευρικότητα πάντως, είναι έντονη. Όπως γνωρίζουν όλοι οι βετεράνοι των αγορών, όταν η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε αντίστοιχο κύκλο σύσφιγξης το 1994, η αγορά ομολόγων κατέρρευσε διεθνώς. Ο Γεργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ, προειδοποίησε την προηγούμενο εβδομάδα: «Εάν ο αντίκτυπος ήταν τόσο μεγάλος το 1994, θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερος σήμερα καθώς υπάρχει ακόμη πιο βαθιά αλληλεξάρτηση στον κόσμο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v