Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Διαλλακτικότεροι οι Ρεπουμπλικάνοι για χρέος

Εν μέσω δημοσκοπικής κατακρήμνισης, οι Ρεπουμπλικάνοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν σε βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ. Καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία είναι η 17η Οκτωβρίου.

ΗΠΑ: Διαλλακτικότεροι οι Ρεπουμπλικάνοι για χρέος
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων εξετάζουν την πιθανότητα να υπογράψουν μια βραχυπρόθεσμη αύξηση της δυνατότητας δανεισμού της κυβέρνησης, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο για διαπραγματεύσεις επί ευρύτερων μέτρων πολιτικής, σύμφωνα με σύμβουλο της ηγεσίας τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η αύξηση -λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες- δεν διευκρινίζεται. Όμως μια συμφωνία από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς για την αύξηση του ορίου χρέους τουλάχιστον θα αποσοβούσε την πιθανότητα χρεοκοπίας μετά τη 17η Οκτωβρίου, σχολιάζει το πρακτορείο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει πως θα αποδεχθεί μια περιορισμένης διάρκειας αύξηση του ορίου χρέους, αρκεί αυτή να μη συνοδεύεται από δεσμεύσεις, εκτός ίσως από μια μη δεσμευτική συμφωνία για να υπάρξει συζήτηση για θέματα πολιτικής.

Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε αποσαφηνιστεί μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι ώστε να ικανοποιήσουν τους όρους του Ομπάμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν απαιτήσει διάφορους όρους -συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών στη νομοθεσία του Ομπάμα για το σύστημα υγείας των ΗΠΑ- προκειμένου, ως αντάλλαγμα, να συνεργαστούν για το όριο χρέους και για το θέμα της χρηματοδότησης, που θα επέτρεπε το άνοιγμα των κυβερνητικών υπηρεσιών - παραμένουν εν μέρει κλειστές από την 1η Οκτωβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, έχουν στραφεί περισσότερο προς μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και λιγότερο προς το επονομαζόμενο Obamacare.

Οι Ρεπουμπλικάνοι και το Κογκρέσο έχουν δεχθεί ισχυρό δημοσκοπικό πλήγμα, καθώς τελευταία δημοσκόπηση του Associated Press-Gfk έδειξε πως η έγκριση των Αμερικανών πολιτών για το Κογκρέσο στο σύνολό της έχει πέσει στον πάτο του 5%. Περισσότεροι από 6 στους 10 Αμερικανούς κατηγορούν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για το αδιέξοδο.

Οι ηγέτες του σκοπεύουν να κάνουν δηλώσεις σε δημοσιογράφους σήμερα στις 11 το πρωί (τοπική ώρα), όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v