Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tyco: Στο φως 700 αδημοσίευτες συμφωνίες

”Μυστικές” συμφωνίες και μη δημοσιευμένες επενδύσεις της Tyco ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ύστερα από επίμονες ερωτήσεις επενδυτών για το γοργά αυξανόμενο χρέος της εταιρίας. Ο αριθμός των πράξεων αυτών φτάνει τις 700, τα τρία τελευταία έτη.

Η διαφάνεια γύρω από τις επενδυτικές δραστηριότητες της εταιρίας Tyco τίθεται πλέον ευθέως υπό αμφισβήτηση, καθώς η εταιρία πρόσφατα ανακοίνωσε συμφωνίες για επενδύσεις της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες παρέμειναν μακριά από το φως της δημοσιότητας.

Το θέμα κινήθηκε με πρωτοβουλία των επενδυτών, όταν αυτοί είδαν το χρέος της Tyco να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και τη μετοχή της να ακολουθεί την αντίρροπη πορεία. Χαρακτηριστικά, η εταιρία προσέθεσε χρέος της τάξης των 3 δισ. δολαρίων στο παθητικό της κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2001, εν μέρει οφειλόμενο σε ”μυστική” συμφωνία ύψους 1,3 δισ. δολαρίων που έλαβε χώρα στο χρονικό αυτό διάστημα.

Ερωτηθέν για τα προηγούμενα έτη, το αφεντικό της Tyco, ο κ. Swartz, αποκάλυψε ότι η εταιρία πλήρωσε το 2000 2,3 δισ. δολάρια σε μη ανακοινωμένες συμφωνίες με 225 εταιρίες και σχεδόν 1,5 δισ. δολάρια για συμφωνίες με 150-175 εταιρίες το 1999. Συνολικά, για τα τρία τελευταία έτη, οι παρόμοιες κινήσεις της εταιρίας, η οποία ”ευθύνεται” για 2-3 πρόσφατες άσχημες συνεδριάσεις στην Wall Street, ανήλθαν στον αριθμό των 700.

Η ίδια η εταιρία, διά στόματος του κ. Swartz, εκφράζει την άποψη ότι δεν συμβαίνει τίποτε αντικανονικό, παραδεχόμενη ωστόσο ότι είναι ”δύσκολο για έναν επενδυτή να παρακολουθεί τις επενδυτικές κινήσεις της Tyco”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v