Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wilbur Ross: Τα κρατικά ομόλογα είναι η «απόλυτη φούσκα»

Η φούσκα της αγοράς κρατικών ομολόγων πιθανότατα θα σκάσει τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον W. Ross. Κατά τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή οι επενδυτές πρέπει να ενσωματώνουν το ρίσκο αναχρηματοδότησης όταν αγοράζουν τίτλους.

Wilbur Ross: Τα κρατικά ομόλογα είναι η «απόλυτη φούσκα»
Η αυξανόμενη φούσκα της αγοράς ομολόγων πιθανότατα θα σκάσει μέσα στα επόμενα χρόνια, προειδοποίησε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Wilbur Ross, σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Νιώθω εδώ και αρκετό καιρό ότι η απόλυτη φούσκα, όταν θα κοιτάμε πίσω στο παρελθόν σε λίγα χρόνια από τώρα, θα είναι το κρατικό χρέος, τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού», λέει.

«Αν κοιτάξεις τον μέσο όρο των 10ετών αμερικανικών ομολόγων τα προηγούμενα 10 χρόνια, είναι γύρω στο 4%. Εάν επιστρέψει σε αυτό το επίπεδο κάποια στιγμή, θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες για την αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων και οι απώλειες αυτές πιθανότατα θα φανούν και σε άλλους τομείς του σταθερού εισοδήματος».

Ο Ross υποστήριξε πως η επιβράδυνση της έκδοσης τίτλων όπως τα μακροπρόθεσμα ομόλογα μετά την πιστωτική κρίση βοήθησε ώστε να προστατευθεί η αγορά από την πλήρη επίπτωση της σταδιακής επιβράδυνσης της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.

Όπως επισήμανε, οι επενδυτές αυτήν τη στιγμή πρέπει να ενσωματώνουν το ρίσκο αναχρηματοδότησης όταν αγοράζουν τίτλους.

Η ποσότητα φθηνού χρήματος στην αγορά, ως αποτέλεσμα της ποσοτικής χαλάρωσης τόσο από τη Fed όσο και από την ΕΚΤ, θεωρείται ότι «ευθύνεται» για την επανεμφάνιση επενδύσεων σε τίτλους όπως τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.

Ο Ross, ο οποίος προσφάτως πούλησε ολόκληρο το μερίδιο που κατείχε στην Τράπεζα της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι προσφάτως έβαλε χρήματα στην Ελλάδα (και συγκεκριμένα στη Eurobank), ενώ επένδυσε επίσης και στη βρετανική Virgin Money.

Τις μετοχές της Τράπεζας της Ιρλανδίας τις απέκτησε με 10 σεντς ανά μετοχή το 2008 και στη συνέχεια τις πούλησε προς 26 και προς 27,5 σεντς στις αρχές Ιουνίου. Η επένδυση είχε γίνει «υπερβολικά μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ήταν ήδη μια αρκετά μεγάλη θέση όταν ξεκινήσαμε». Κατά τον ίδιο, η πώληση των μετοχών δεν είχε να κάνει με δυσαρέσκεια για την ιρλανδική οικονομία.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής επιτέθηκε κατά της φορολογικής πολιτικής των ΗΠΑ, λόγω της προσπάθειας εκμετάλλευσης από εταιρείες υψηλού προφίλ των «παραθύρων» για τη φορολόγηση εκτός ΗΠΑ, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση το παρατραβάει σε ό,τι αφορά τη δίωξη τραπεζών όπως η BNP Paribas.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v