Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Ζητά στήριξη Βερολίνου στην υπόθεση ΒΝΡ

Το Παρίσι ζητά τη συνδρομή των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζουν πρόστιμο $9 δισ. στη ΒΝΡ. Ο συστημικός κίνδυνος για τον κλάδο και ο φόβος για ντόμινο εξελίξεων. Η απειλή προστίμων και για τις γερμανικές τράπεζες.

Γαλλία: Ζητά στήριξη Βερολίνου στην υπόθεση ΒΝΡ

Τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της και ειδικότερα της Γερμανίας αναζητά η Γαλλία καθώς προσπαθεί να μειώσει το πρόστιμο των αμερικανικών αρχών προς την BNP Paribas. Ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, ο διεθνής Τύπος αναφέρει πως οι αμερικανικές αρχές αναμένεται να επιβάλουν πρόστιμο 8 με 9 δισ. δολ. στη γαλλική τράπεζα για παραβίαση των κυρώσεων σε χώρες όπως το Ιράν, η Κούβα και το Σουδάν. Η έρευνα φέρεται να έχει καταλήξει σε στοιχεία για συναλλαγές αξίας 100 δισ. δολ. με χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων. Οι Αμερικανοί φέρονται να ζητούν επίσης από την ΒΝΡ να παραδεχθεί την ενοχή της, να απολύσει περισσότερα από 10 στελέχη και απειλούν με προσωρινή ακύρωση της άδειάς της για συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ.

Η Γαλλία από την πλευρά της κάνει λόγο για «δυσανάλογη» ενέργεια εναντίον της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας που θα μπορούσε να δημιουργήσει συστημικό κίνδυνο για τον χρηματοοικονομικό κλάδο. «Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συζήτησε το θέμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ Γάλλοι υπουργοί έθεσαν το ζήτημα σε ομολόγους άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, εκ των οποίων και της βρετανικής» αναφέρει Γάλλος αξιωματούχος τους Financial Times.

«Ο βασικός λόγος για τον οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θέλει την επιβολή πολύ σκληρότερων ποινών για τη ΒΝΡ σε σύγκριση με άλλες τράπεζες – όπως η HSBC και η ING- είναι επειδή αφορά πολύ περισσότερες συναλλαγές ειδικότερα στο Σουδάν» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν πως η ΒΝΡ είχε στήσει γραφεία σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για να κρύβει αυτές τις συναλλαγές».

Το Παρίσι από την πλευρά του δηλώνει πως το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να απειλήσει τις διατλαντικές διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ και είναι έτοιμο να προσφύγει στους διεθνείς θεσμούς. Γάλλος αξιωματούχος αναφέρει στους FT πως το θέμα συζητείται έντονα μεταξύ των  ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών και των κεντρικών τραπεζών, εκ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Όλοι συζητούν για αυτό» δήλωσε επισημαίνοντας πως και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Deutsche Bank, η Commerzbank και η Unicredit θα έχουν τη μοίρα της ΒΝΡ. Ειδικότερα για τις γερμανικές τράπεζες, οι κατηγορίες για παραβίαση των κυρώσεων στο Ιράκ είναι σημαντικό θέμα καθώς «παραδοσιακά είχαν στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη χώρα» γράφουν οι FT. «Το ύψος των προστίμων που αντιμετωπίζουν μπορεί να μην είναι το ίδιο (με την ΒΝΡ) αλλά είναι ένα προβληματικό πρόβλημα για πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες» δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v