Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kraemer (S&P): Η πρόσβαση στις αγορές μπορεί να χαθεί γρήγορα

«Η Ελλάδα και η Κύπρος απέχουν πολύ από το να είναι αυτάρκεις και να χρηματοδοτούνται μόνες τους», τόνισε ο Μ. Kraemer, κορυφαίο στέλεχος της Standard & Poor's.

Kraemer (S&P): Η πρόσβαση στις αγορές μπορεί να χαθεί γρήγορα

Οι χώρες της ευρωζώνης εξακολουθουν να έχουν πολλή δουλειά ακόμη για να μειώσουν τα χρέη και να τονώσουν την ανάπτυξή τους, και οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας πολύ δύσκολα θα αυξηθούν πριν βελτιωθούν οι οικονομίες, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του οίκου Standard & Poor's.

O κ. Moritz Kraemer, επικεφαλής τμήματος Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής του οίκου αξιολογήσεων S&P, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι διαβλέπει μια «περίοδο νηνεμίας» όσον αφορά τις μεταβολές στις αξιολογήσεις.

Σχολίασε μάλιστα ότι η επιστροφή της Κύπρου και της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων έχει μικρή επίδραση σε αυτές. Η Κύπρος, της οποίας την αξιολόγηση η S&P αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα στο «Β» τον Απρίλιο, την περασμένη εβδομάδα άντλησε 750 εκατ. ευρώ από έκδοση 5ετών ομολόγων.

Εν τω μεταξύ, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας δήλωσε στο Reuters πρόσφατα ότι η χώρα προετοιμάζει την έκδοση ομολόγου μικρού μεγέθους και μέτριας διάρκειας στις επόμενες εβδομάδες.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος απέχουν πολύ από το να είναι αυτάρκεις και να χρηματοδοτούνται μόνες τους. Αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό είναι το πώς βελτιώνεται το χρεωστικό προφίλ της ελληνικής κυβέρνησης με την πολύ σημαντική επιμήκυνση στις διάρκειες των δανείων», τόνισε ο κ. Kraemer.

Και πρόσθεσε: «Η κρίση στην ευρωζώνη μας έμαθε ένα πράγμα: το πόσο γρήγορα μπορεί να χαθεί και πάλι η πρόσβαση στις αγορές. Θα είναι πρώιμο να κρίνουμε την Ελλάδα από την πρόσβαση σε αυτές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v