Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen: «Τραβηγμένες» οι αποτιμήσεις ορισμένων μετοχών

Αν η αγορά εργασίας συνεχίσει να βελτιώνεται πιο γρήγορα από ότι αναμένει η Fed, η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει νωρίτερα στην αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε η Janet Yellen.

Yellen: «Τραβηγμένες» οι αποτιμήσεις ορισμένων μετοχών

Οι αποτιμήσεις των μετοχών ορισμένων κοινωνικών δικτύων και εταιρειών βιοτεχνολογίας είναι «τραβηγμένες» δήλωσε στην ομιλία της στο Κογκρέσο η Janet Yellen.

«Οι αποτιμήσεις σε ορισμένους τομείς φαίνονται αρκετά τραβηγμένες, ειδικά αυτών μικρότερων εταιρειών στα κοινωνικά δίκτυα και στην βιομηχανία της βιοτεχνολογίας, παρά την αξιοσημείωτη πτώση στις τιμές των μετοχών αυτών των εταιρειών στην αρχή του έτους» επισήμανε η κ. Yellen.

Η κ. Yellen διευκρίνισε πως «οι ενδείξεις ανάληψης ρίσκου έχουν αυξηθεί σε ορισμένες κατηγορίες ενεργητικού όπως τα social media και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, με τον λόγο της τιμής προς τα μελλοντικά κέρδη να βρίσκεται υψηλά σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο».

Πρόσθεσε ωστόσο πως η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι υπερτιμημένη. «Ορισμένοι δείκτες μετοχών έχουν αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά σε ονομαστικούς όρους από το τέλος του 2013. Ωστόσο, οι μετρήσεις για την συνολική αγορά στις αρχές Ιουλίου δεν ήταν σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο, κάτι που δείχνει πως σε γενικές γραμμές οι επενδυτές δεν είναι υπερβολικά αισιόδοξοι όσον αφορά τις μετοχές».

Η Fed μπορεί να αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια

Η ίδια επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει νωρίτερα και με ταχύτερο ρυθμό τα επιτόκια, εφόσον η αγορά εργασίας συνεχίσει να εκπλήσσει την κεντρική τράπεζα, ανέφερε την Τρίτη η Janet Yellen.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, στην καθιερωμένη ομιλία της στην Τραπεζική Επιτροπή του Κογκρέσου, η κ. Yellen τόνισε πως οι αποφάσεις της Fed θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά στοιχεία.

«Αν η αγορά εργασίας συνεχίσει να βελτιώνεται πιο γρήγορα από ότι αναμένει η FOMC, οδηγώντας πιο γρήγορα στην επίτευξη των δύο στόχων μας, τότε οι αυξήσεις στα βασικά επιτόκια μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα και να γίνουν με ταχύτερο ρυθμό από ότι προβλέπαμε μέχρι τώρα» πρόσθεσε.

Με μέτριο ρυθμό θα συνεχιστεί η ανάπτυξη

Η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό, επισήμανε η κ. Yellen, προσθέτοντας πως ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο και δεν πρέπει να δημιουργεί ανησυχίες για πρόωρη σύσφιξη της πολιτικής. 

«Η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί με μέτριο ρυθμό τα επόμενα χρόνια, βρίσκοντας στήριξη από την εξυπηρετική νομισματική πολιτική, την υποχώρηση των αντιστάσεων από την δημοσιονομική πολιτική, τις επιπτώσεις από την αύξηση στις τιμές των κατοικιών και των μετοχών και την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης» ανέφερε η κ. Yellen. 

«Ο πληθωρισμός έχει κινηθεί υψηλότερα τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2% της FOMC» ανέφερε η κ. Yellen.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v