Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αντίμετρα στις κυρώσεις προειδοποιεί τη Δύση η Μόσχα

Νέες κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών, χωρίς όμως πάγωμα περιουσιακών τους στοιχείων, επέβαλαν οι ΗΠΑ, ενώ σκληραίνει τη στάση της και η ΕΕ. Ανάρμοστες, άδικες και παράνομες οι νέες ποινές, λένε οι Ρώσοι. Απάντηση ετοιμάζει η Μόσχα.

Με αντίμετρα στις κυρώσεις προειδοποιεί τη Δύση η Μόσχα

Πρωτόγονη προσπάθεια των ΗΠΑ να εκδικηθούν για το γεγονός ότι η κατάσταση στην Ουκρανία δεν ακολουθεί ένα σενάριο που θα άρεσε στις ίδιες χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, τόνισε πως η Ρωσία παραμένει ανοικτή σε συνεργασία με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προειδοποίησε ωστόσο πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα υποφέρουν μετά το νέο πακέτο των κυρώσεων.

Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του διότι, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση «υπέκυψε στον εκβιασμό των ΗΠΑ» και, ενάντια στα δικά της συμφέροντα, επέλεξε την οδό των κυρώσεων.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov, δήλωσε πως οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε ρωσικές εταιρείες και σε τράπεζες θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο της αμερικανορωσικές σχέσεις. Κατά τον ίδιο, η Μόσχα προγραμματίζει να απαντήσει και αυτή με μέτρα, τα οποία θα είναι οδυνηρά για την Ουάσιγκτον.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Dmitri Rogozin, χαρακτήρισε παράνομες τις νέες κυρώσεις κατά των ρωσικών εταιρειών, λέγοντας πως «οι αμερικανικές κυρώσεις κατά κορυφαίων ρωσικών αμυντικών εταιρειών είναι παράνομες και δείχνουν μόνο αθέμιτο ανταγωνισμό».

Έντονη ήταν η αντίδραση και των ρωσικών εταιρειών που μπήκαν στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, χαρακτήρισε παράνομες τις κυρώσεις διότι η εταιρεία του δεν έχει κανένα ρόλο στην κρίση της Ουκρανίας. Τόνισε παράλληλα πως οι κυρώσεις θα βλάψουν τα συμφέροντα των μετόχων αμερικανικών επιχειρήσεων και τραπεζών που συνεργάζονται με τη Rosneft, αν και δεν θα έχουν καμία επίπτωση στα κοινά projects που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα με την Exxon Mobil στη Ρωσία.

«Η απόφαση να συμπεριληφθεί η Rosneft σε λίστα κυρώσεων είναι αδικαιολόγητη, υποκειμενική και παράνομη διότι η εταιρεία δεν έχει κανέναν ρόλο στην ουκρανική κρίση», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Sechin μετά από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.

Κατά τον ίδιο, δεν ήταν η Rosneft ο στόχος των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά το ρωσικό κράτος λόγω της εδαφικής πολιτικής έναντι της Ουκρανίας. «Είναι μια προσπάθεια να επιδεινωθεί η οικονομική ευημερία των πολιτών μας».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής τράπεζας VTB είπε πως οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την κρίση στην Ουκρανία είναι ανάρμοστες και προειδοποίησε για πιθανές καταστροφικές συνέπειες στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Φυσικά, οι κυρώσεις αυτές είναι ανάρμοστες και φυσικά δεν ανταποκρίνονται στο πνεύμα ή στα νομικά πρότυπα των υφιστάμενων διεθνών σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της χρηματοοικονομικής και της τραπεζικής», δήλωσε ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, Andrei Kostin, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.

«Πιστεύω πως εάν δεν πάρουμε μέτρα για να σταματήσουμε τέτοιες μονομερείς ενέργειες, ίσως δούμε καταστροφικές συνέπειες για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα».

Στο στόχαστρο οι σύμμαχοι του Putin

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama επέβαλε χθες τις σκληρότερες μέχρι στιγμής κυρώσεις στη Ρωσία, με στόχο τις εταιρείες που βρίσκονται πιο κοντά στον Ρώσο πρόεδρο, λόγω της αποτυχίας -σύμφωνα με την Ουάσιγκτον- της Μόσχας να αποκλιμακώσει τη βία στην Ουκρανία.

Με την επιβολή ποινών στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Rosneft, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αερίου Novatek και την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα, Gazprombank, η Ουάσιγκτον έβαλε στο στόχαστρο τους συμμάχους του Putin.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στη Vnesheconombank (VEB), μια κρατική τράπεζα, αλλά και σε οκτώ εταιρείες όπλων, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία που παράγει τα Kalashnikov. Από πλευράς προσώπων, στη λίστα μπήκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Δούμα, ο υπουργός της Κριμαίας, ο διοικητής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB, αλλά και ο ηγέτης των Ουκρανών αυτονομιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την ανακοίνωση των ΗΠΑ, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, οι αμερικανικές εταιρείες απλώς απαγορεύεται να εμπλακούν σε οποιοδήποτε «νέο χρέος διάρκειας μεγαλύτερης των 90 ημερών ή σε νέες μετοχές» των ενεργειακών εταιρειών και των τραπεζών. Τα μέτρα δεν περιλαμβάνουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών εταιρειών, «ούτε απαγορεύουν τις συναλλαγές με αυτές πέραν των συγκεκριμένων περιορισμών». Σημειώνεται ότι τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως ουσιαστικά τερμάτιζαν τη δυνατότητα των εταιρειών που είχαν μπει στη λίστα να πραγματοποιούν συναλλαγές με αμερικανικές οντότητες.

Ο Putin προειδοποίησε πως οι κυρώσεις θα φέρουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία σε αδιέξοδο και θα βλάψουν τα αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα στη χώρα του. «Οι κυρώσεις θα λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ και χωρίς καμία αμφιβολία θα ωθήσουν τις αμερικανορωσικές σχέσεις σε αδιέξοδο, και θα προκαλέσουν πολύ σοβαρή ζημιά», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να δει τις λεπτομέρειές τους προκειμένου να καταλάβει την έκτασή τους, προσέθεσε όμως ότι ήταν βέβαιος πως οι κυρώσεις θα βλάψουν τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα.

«Αυτό σημαίνει πως αμερικανικές εταιρείες που είναι πρόθυμες να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι άλλων παγκόσμιων ενεργειακών εταιρειών».

Προχωρά και η Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν χθες, στη Σύνοδο Κορυφής, να επεκτείνουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και εταιρειών της χώρας αυτής για τον ρόλο τους στην κρίση στην Ουκρανία και παράλληλα να συνθέσουν μία πρώτη λίστα με τις εταιρείες και τα πρόσωπα στα οποία πρόκειται να επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν επίσης να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναστείλει τη χορήγηση δανείων προς τη Ρωσία και παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη να παγώσει τα προγράμματα που έχει αναλάβει στη χώρα αυτή, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.

Η Ε.Ε. θα εξετάσει επίσης την πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον εταιρειών και προσώπων που φέρεται πως υποστηρίζουν ή ευθύνονται για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v