Βοeing των Μαλαισιανών αερογραμμών συνετρίβη στην Ουκρανία

Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πυραυλικό σύστημα σε υψόμετρο 10 χιλιομέτρων πάνω από την ανατολική Ουκρανία, επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ. Νεκροί οι 280 επιβάτες και τα 15 μέλη του πληρώματος. Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Βοeing των Μαλαισιανών αερογραμμών συνετρίβη στην Ουκρανία

Επιβατικό αεροσκάφος Boeing 777 των Μαλαισιανών αερογραμμών με 295 επιβαίνοντες συνετρίβη την Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους - αέρος σε υψόμετρο 10 χιλιομέτρων πάνω από την ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, παραμένει ακόμη ασαφές εάν ο πύραυλος πυροδοτήθηκε από ουκρανικές δυνάμεις ή ρώσους αυτονομιστές.  

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ. 

Πηγή της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας ανέφερε στο Reuters πως αεροσκάφος των Μαλαισιανών αερογραμμών δεν εισήλθε στο ρωσικό εναέριο χώρο κατά την προγραμματισμένη χρονική στιγμή και βρέθηκε τυλιγμένο στις φλόγες στην ανατολική Ουκρανία. Στην περιοχή βρίσκονται τουλάχιστον 100 πτώματα και συντρίμμια σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων.

Ο απεσταλμένος του BBC στη Μόσχα, Ντάνιελ Σάντφορντ, μετέδωσε πως η περιοχή στην οποία φέρεται να έχει συντριβεί το αεροπλάνο βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της περιοχής που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Eν τω μεταξύ, η αρμόδια υπηρεσία συντονισμού των πτήσεων στην Ευρώππ, Eurocontrol, ανακοίνωσε ότι ήταν ανοιχτός ο αεροδιάδρομος στο επίπεδο που πετούσε το αεροσκάφος. Μετά τη συντριβή ωστόσο, όλος ο εναέριος χώρος της ανατολικής Ουκρανίας έχει κλείσει, ανεξαρτήτως υψομέτρου.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία σήμερα (Παρασκευή) μετά την συντριβή ενός μαλαισιανού επιβατικού αεροσκάφους στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής που είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατοι και οι 295 άνθρωποι που είναι γνωστό ότι επέβαιναν σε αυτό.

Διπλωμάτες δήλωσαν αρχικά ότι η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ θα γινόταν στις 15:00 σήμερα (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας), αργότερα όμως ανέφεραν ότι ενδέχεται να επισπευσθεί και να γίνει το πρωί (τοπική ώρα).

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα, ο Αμερικανός Τζέφρι Φέλτμαν, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη συνεδρίαση αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Αλληλοκατηγορίες Ουκρανών και φιλορώσων για κατάρριψη του αεροσκάφους

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι 280 επιβάτες και τα 15 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν. Ο ίδιος υποστήριξε πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το πυραυλικό σύστημα Buk. Το Boeing 777 που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ- Κουάλα Λουμπούρ χτυπήθηκε από πύραυλο και κατέπεσε κοντά στην ανατολική πόλη Τορέζ, έγραψε στην σελίδα του στο Facebook ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου, Άντον Γκερασένκο. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ουκρανός πρωθυπουργός διέταξε την διενέργεια έρευνας για την «αεροπορική καταστροφή». Ο ίδιος υποστήριξε πως το δυστύχημα οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια. Για κατάρριψη του αεροσκάφους έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Oι αυτονομιστές αντάρτες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας σύμφωνα με το Interfax πως «απλά δεν έχουμε τέτοιο πυραυλικό σύστημα» Ο ηγέτης των ανταρτών αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη και κατηγόρησε το Κίεβο για την κατάρριψη του αεροσκάφους. «Όπως φαίνεται είναι πράγματι επιβατικό αεροσκάφος, το οποίο καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις» δήλωσε ο Αλεξάντερ Μποροντάι.

Oμπάμα: «Φοβερή τραγωδία» - Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν να εξακριβωθεί τι συνέβη

O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα αίτια για την συντριβή του αεροσκάφους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν και μεταξύ άλλων ενημερώθηκε για το αεροπορικό δυστύχημα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Πέμπτη ότι η συντριβή του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών είναι μια «φοβερή τραγωδία» και ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν για να καθοριστεί τι συνέβη και γιατί.

Όπως μεταδίδει το Buesiness Insider, ο κ. Oμπάμα ανέφερε πως η ομάδα ασφαλείας του θα παραμείνει σε στενή επαφή με τους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Eurocontrol: Ήταν ανοιχτός ο αεροδιάδρομος

Το μαλαισιανό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία πετούσε σε ύψος 33.000 ποδών (ή 10 χλμ.), δηλαδή περίπου 1.000 πόδια πάνω από το τμήμα του εναέριου χώρου της χώρας που έχουν κλείσει οι ουκρανικές αρχές, δήλωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για το συντονισμό των πτήσεων στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, η Eurocontrol.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το αεροσκάφος πετούσε στο επίπεδο πτήσης 330 (περίπου 10.000 μέτρα ή 33.000 πόδια), όταν εξαφανίστηκε από το ραντάρ» ανέφερε η Eurocontrol, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες.
«Ο διάδρομος αυτός είχε κλείσει από τις ουκρανικές αρχές από την επιφάνεια έως το επίπεδο πτήσης 320 (κατά προσέγγιση 32.000 πόδια), αλλά ήταν ανοικτός στο επίπεδο όπου πετούσε το αεροσκάφος», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Μετά τη συντριβή, όλος ο εναέριος χώρος της ανατολικής Ουκρανίας έχει κλείσει, ανεξαρτήτως υψομέτρου, ανέφερε η ανακοίνωση της Eurocontrol.

Στα χέρια αυτονομιστών το μαύρο κουτί

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι βρήκαν το "μαύρο κουτί", τον καταγραφέα των δεδομένων της πτήσης του αεροσκάφους Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v