Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΟΗΕ για το αεροσκάφος

H Ρωσία και η Ουκρανία συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους πάνω από την Ουκρανία, ενώ οι αυτονομιστές λένε πως δεν φέρουν ευθύνη. Ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες της πτώσης ζητά η Γερμανία. Απαγορεύτηκαν οι αμερικανικές πτήσεις πάνω από την Ουκρανία.

Ουκρανία: Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΟΗΕ για το αεροσκάφος

Έκτακτη συνεδρίαση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά και την κατάρριψη χθες του επιβατικού αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, πραγματοποιεί σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, εξετάζει ανακοίνωση η οποία θα ζητά «πλήρη, ενδελεχή και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα» για τις αιτίες της πτώσης του αεροσκάφους.

Στο μεταξύ, η Γερμανία έχει ήδη ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας αναφορικά με τις συνθήκες της πτώσης του αεροσκάφους, ενώ αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών επιβεβαιώνουν ότι η συντριβή προκλήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος που ερρίφθη κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, όμως δεν έχουν ακόμα προσδιορίσει από πού προήλθε αυτός ο πύραυλος.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία και η Ρωσία συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για το περιστατικό. Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας υποστήριξε πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το πυραυλικό σύστημα Buk. Το Boeing 777 που έκανε το δρομολόγιο Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ χτυπήθηκε από πύραυλο και κατέπεσε κοντά στην ανατολική πόλη Τορέζ, έγραψε στην σελίδα του στο Facebook ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου, Άντον Γκερασένκο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ουκρανός πρωθυπουργός διέταξε τη διενέργεια έρευνας για την «αεροπορική καταστροφή». Ο ίδιος υποστήριξε πως το δυστύχημα οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια. Για κατάρριψη του αεροσκάφους έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Oι αυτονομιστές αντάρτες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας με βάση το Interfax πως «απλά δεν έχουμε τέτοιο πυραυλικό σύστημα». Ο ηγέτης των ανταρτών αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη και κατηγόρησε το Κίεβο για την κατάρριψη του αεροσκάφους. «Όπως φαίνεται είναι πράγματι επιβατικό αεροσκάφος, το οποίο καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις» δήλωσε ο Αλεξάντερ Μποροντάι.

Οι φιλορώσοι προτείνουν στην ουκρανική κυβέρνηση τριήμερη εκεχειρία προκειμένου να μπορέσουν τα συνεργεία έρευνας να ερευνήσουν το σημείο της συντριβής του Boeing 777.

Απαγόρευση αμερικανικών πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

Σημειώνεται ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) εξέδωσε την Πέμπτη απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας, μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Malaysia Airlines που φέρεται ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Επικαλούμενη «τα πρόσφατα γεγονότα και τις συνεχιζόμενες επικίνδυνες δραστηριότητες», η FAA αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι οι περιοχές περιορισμού των πτήσεων περιλαμβάνουν τη Συμφερούπολη και το Ντνεπροπέτροφσκ.

«Το μέτρο αυτό έρχεται να επεκτείνει την απαγόρευση πτήσης των ΗΠΑ, η οποία είχε εκδοθεί από την FAA τον Απρίλιο, πάνω από την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία και των γειτονικών περιοχών της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v