Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση Σόιμπλε για «φούσκες» στην κτηματαγορά

Η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρεβλώσεις στις αγορές των assets, προειδοποιεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Προειδοποίηση Σόιμπλε για «φούσκες» στην κτηματαγορά

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τις στρεβλώσεις στις τιμές που θα μπορούσε να προκαλέσει η νομισματική πολιτική, και να βοηθήσουν ώστε να αποτραπούν οι «φούσκες» στα assets, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε κοινή συνέντευξή του με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στην εφημερίδα Handelsblatt –η οποία θα δημοσιευθεί αύριο- ο Σόιμπλε είπε πως βλέπει «σημάδια σχηματισμού φουσκών σε ορισμένους τομείς της κτηματαγοράς».

«Δεν μπορούμε απλά να αφήσουμε την αποτροπή των φουσκών στις κρατικές εποπτικές αρχές. Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να το έχουν αυτό υπ' όψιν όταν λαμβάνουν τις αποφάσεις τους για την προμήθεια χρήματος», τόνισε.
Ενώ όμως επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρεβλώσεις στις αγορές των assets, ωστόσο απέρριψε τις εκκλήσεις της Γαλλίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε υποτίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος, ώστε να μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι οικονομίες της ευρωζώνης.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε, παράλληλα, ότι ο τραπεζικός τομέας στο σύνολό του ενέχει πλέον χαμηλότερο ρίσκο, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα... όμως ο κίνδυνος μετάστασης είναι πού χαμηλότερος».

Ο Σαπέν από την πλευρά του δήλωσε, στην ίδια συνέντευξη, ότι η Γαλλία δεν θέλει επιπλέον χρόνο για να επιτύχει τους στόχους της για τα ελλείμματα.

«Δεν έχει να κάνει με το να ζητήσουμε περισσότερο χρόνο. Θέλω να τηρήσω τους ευρωπαϊκούς κανόνες και, μαζί με τους εταίρους, να βρω τον σωστό χρονισμό για να μειώσουμε τις δαπάνες και τα ελλείμματά μας και ταυτόχρονα να στηρίξουμε την ανάπτυξη», είπε στην Handelsblatt. «Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι δυνατή με συνεχιζόμενα, υψηλά ελλείμματα», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v