Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EE-ΗΠΑ: Συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας

Οι εκπρόσωποι των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στο στόχαστρο τράπεζες, ενέργεια και αμυντική βιομηχανία. Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για τέσσερις ακόμα επιχειρηματίες. Κυρώσεις σε τρεις ακόμα τράπεζες από ΗΠΑ.

EE-ΗΠΑ: Συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας

Εκπρόσωποι των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή νέων διευρυμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απαγόρευση αγοράς ομολόγων και μετοχών ρωσικών τραπεζών από Ευρωπαίους επενδυτές.

Όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στους F.T., η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από επτά ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, κατά τις οποίες οι διαπραγματευτές προχώρησαν σε μικρές μόνο τροποποιήσεις στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα πλήξουν ακόμα τις εξαγωγές και τα σχέδια της Ρωσίας για έρευνες πετρελαίου, τις ευαίσθητες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και τις πωλήσεις όπλων. Από τις κυρώσεις της Ε.Ε. εξαιρέθηκε ο ευαίσθητος τομέας του φυσικού αερίου.

Παράλληλα η ΕΕ αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων ρώσων επιχειρηματιών και να επιβάλλει κυρώσεις σε τέσσερις φορείς, μεταξύ αυτών και σε μια τράπεζα.

Οι κυρώσεις θα έχουν ισχύ για ένα έτος, αλλά θα επανεξεταστούν μετά από τρεις μήνες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα τους, ανέφεραν οι πηγές.

Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε συνομιλία με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας. Μετά την λήξη της τηλεδιάσκεψης και οι πέντε ηγέτες διεμήνυσαν πως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέα αυστηρά μέτρα κατά της Μόσχας.

Την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των 28 κρατών συμφώνησαν να προσθέσουν και άλλα πρόσωπα και οντότητες στη λίστα με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα σε ένα πακέτο σημαντικών επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων με στόχο την τομεακή συνεργασία και τις συναλλαγές με την Ρωσική Ομοσπονδία. Οι αποφάσεις αυτές θα περιορίσουν την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. για ρωσικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα επιβάλλουν εμπάργκο στο εμπόριο όπλων, θα απαγορεύσουν εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης με τελικό χρήστη στρατιωτικές οντότητες και θα περικόψουν την ρωσική πρόσβαση σε ευαίσθητες τεχνολογίες, ειδικά στον τομέα του πετρελαίου.

Το πακέτο αυτό ενισχύει την πρόσφατα διευρυμένη λίστα προσώπων και οντοτήτων που υπονόμευσαν την ουκρανική εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων ολιγαρχών, την διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΤΕ και την EΤΑΑ, τον περιορισμό των επενδύσεων και του εμπορίου με την Κριμαία και την Σεβαστούπολη και την επανεξέταση της συνεργασίας Ρωσίας-Ε.Ε. με στόχο την μείωση του επιπέδου συνεργασίας.

Το πακέτο ακολουθεί τις οδηγίες που έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16 Ιουλίου. Αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση: η παράνομη προσάρτηση περιοχών και η σκόπιμη αποσταθεροποίηση μιας γειτονικής χώρας δεν μπορούν να γίνουν δεκτές στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Επιπλέον, όταν η βία δημιουργεί ανεξέλεγκτες περιδινήσεις και οδηγεί στον θάνατο περίπου 300 αθώων πολιτών στην πτήση τους από την Ολλανδία προς την Μαλαισία, η κατάσταση απαιτεί μια άμεση και αποφασιστική απάντηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να προστατέψει και να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στους γείτονες της.

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τρεις ακόμα τράπεζες

Κυρώσεις κατά της VTB, της Τράπεζας της Μόσχας και της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας επέβαλαν την Τρίτη οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Μετά την απόφαση, στη λίστα με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιλαμβάνονται όλες σχεδόν οι μεγάλες τράπεζες της χώρας, εκτός από την Sberbank.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι κυρώσεις στις τρεις τράπεζες απαγορεύουν στους πολίτες των ΗΠΑ και σε αμερικανικές εταιρείες να κάνουν συναλλαγές σε χρέος με ωριμότητα άνω των 90 ημερών και σε μετοχές.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν μια νέα σειρά κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας των ενεργειών της στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε με την Ευρώπη σε μια διαδικασία εξέτασης νέων κυρώσεων» εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο Κέρι στη συνάντηση που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν.

«Εμείς και οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα λάβουμε επιπλέον μέτρα και θα επιβάλουμε πιο αυστηρές κυρώσεις σε θεμελιώδεις τομείς της ρωσικής οικονομίας, αν αυτό πρέπει να κάνουμε», σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Κέρι, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v