JPMorgan: Προβλέπει αγορές ABS €40 δισ. από την ΕΚΤ

Η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα περιορίσει τις εξαγορές των νέο-εκδοθέντων αυτών χρεογράφων σε τριετή περίοδο και θα επικεντρωθεί στους τίτλους με τις υψηλότερες πιστωτικές αξιολογήσεις.

JPMorgan: Προβλέπει αγορές ABS €40 δισ. από την ΕΚΤ

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει έως 40 δισ. ευρώ σε asset-backed securities, τιτλοποιημένα χρεόγραφα με αντίκρισμα σε πιστωτικά προϊόντα, στο πλαίσιο του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας της περιφέρειας, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Η αμερικανική τράπεζα, σε ανάλυσή της που υπογράφει ο Gareth Davies, δηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα περιορίσει τις εξαγορές των νέο-εκδοθέντων αυτών χρεογράφων σε τριετή περίοδο και θα επικεντρωθεί στους τίτλους με τις υψηλότερες πιστωτικές αξιολογήσεις. Στην περιφέρεια έχουν πωληθεί φέτος περίπου 47 δισ. ευρώ σε χρεόγραφα ABS, με βάση τα στοιχεία της νεοϋρκέζικης τράπεζας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών πιστεύουν ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αγορές ABS προκειμένου να τονωθεί ο δανεισμός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Τα χρεόγραφα της αγοράς ABS στην ΕΕ ανέρχονται μέχρι τα 1,2 τρισ. ευρώ αλλά για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα εξαγορών αυτού του μεγέθους θα έπρεπε να επεκταθεί πέρα από τα ανοίγματα των ΜμΕ, που σύμφωνα με την τράπεζα «αποτελούν σήμερα την μόνη κατάλληλη μορφή εγγύησης.»

Τα ABS είναι τιτλοποιημένα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, που πακετάρονται σε χρεόγραφα ποικίλων αξιολογήσεων και αποδόσεων. Με τις εκδόσεις αυτές, οι τράπεζες μοιράζονται τον κίνδυνο χρεοστασίων και έτσι ενθαρρύνονται να δίνουν περισσότερα δάνεια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v