Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Έρχεται δημοσιονομική χαλάρωση στην ευρωζώνη

Τα σχόλια του Μάριο Ντράγκι δείχνουν ότι η ευρωζώνη κινείται προς μια ήπια δημοσιονομική χαλάρωση, εκτιμά η Fitch. Σε χαμηλά επίπεδα θα παραμείνει ο πληθωρισμός. Σταδιακή η ανάκαμψη της ανάπτυξης.

Fitch: Έρχεται δημοσιονομική χαλάρωση στην ευρωζώνη

Τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντανακλούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της ευρωζώνης, εκτιμά η Fitch.

Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει πως τα σχόλια του Μάριο Ντράγκι στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε δείχνουν πως θα ακολουθήσει μια ήπια δημοσιονομική χαλάρωση.

Το βασικό σενάριο της Fitch προβλέπει πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η ανάπτυξη θα ανακάμψει σταδιακά και θα αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός. Ο διεθνής οίκος προσθέτει ωστόσο πως ο αποπληθωρισμός αποτελεί ένα υπαρκτό κίνδυνο.

Η Fitch αναμένει πως τα TLTRO’s και η ολοκλήρωση του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από την ΕΚΤ θα βελτιώσουν από το 2015 τις συνθήκες στη χορήγηση δανείων. Τονίζει ωστόσο πως η διάθεση των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια και η συνολική ζήτηση για πιστώσεις μπορεί να παραμείνει υποτονική παρά τις χαλαρές νομισματικές συνθήκες, δεδομένης της χαμηλής ανάπτυξης και των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, η Fitch επισημαίνει πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σχόλιο του Ντράγκι ότι η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες τόνωσης της ανάπτυξης. Η ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανονισμών μπορεί να επιτρέψει στην ευρωζώνη «να αντιμετωπίσει καλύτερα την αδύναμη ανάκαμψη και να κάνει χώρο για το κόστος των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» ανέφερε στην ομιλία του στο Jackson Hole ο κ. Nτράγκι.

Σύμφωνα με την Fitch η ευρωζώνη κινείται προς μια ήπια δημοσιονομική χαλάρωση, κάτι που υπογραμμίζουν τα σχόλια του κ. Ντράγκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v