Η ΒοΕ προετοιμάζει τις αγορές για αύξηση επιτοκίων

«Να περιμένετε ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται» δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας. Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τη νομισματική πολιτική της Βρετανίας και ποιες οι προβλέψεις των επενδυτών.

Η ΒοΕ προετοιμάζει τις αγορές για αύξηση επιτοκίων

Στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα γίνει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Βρετανίας μετά την χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα τουλάχιστον με το μήνυμα που στέλνει στις αγορές ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ. Μιλώντας σε συνέδριο στο Λίβερπουλ, ο κ. Κάρνεϊ  δήλωσε με σαφήνεια: «Να περιμένετε ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται».

Ο κ. Κάρνεί δήλωσε πως η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας «ξεπέρασε κάθιε προσδοκία» και υποστήριξε πως πιθανότατα οι στόχοι της ΒοΕ για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό θα επιτευχθούν επιτρέποντας την αύξηση των επιτοκίων. Σημείο κλειδί για το πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, θα είναι ο ρυθμός αύξησης των μισθών κατά τους επόμενους μήνες. Ο διοικητής της ΒοΕ διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τις αγορές πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι «σταδιακές και περιορισμένες»

H Wall Street Journal υπενθυμίζει πως το επιτόκιο της Βρετανίας βρίσκεται στο 0,5% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 320 ετών και αναφέρει πως «οι περισσότεροι επενδυτές βλέπουν αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2015». Εάν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, τότε η ΒοΕ θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v