Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SocGen: Τρομακτικές συνέπειες από απόσχιση Σκοτίας

«Βουτιά στην άβυσσο» θα σημειώσει η στερλίνα αν οι πολίτες της Σκοτίας ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, εκτιμά αναλυτής της SocGen. Σενάριο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πιθανή έξοδο της Βρετανίας.

SocGen: Τρομακτικές συνέπειες από απόσχιση Σκοτίας

Τρομακτικές θα είναι οι συνέπειες από μια απόσχιση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τον αναλυτή της Societe Generale, Albert Edwards, ο οποίος θεωρεί πιθανή μια κρίση της στερλίνας.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., ο διάσημος για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του αναλυτής εστιάζει στο ήδη υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου και τον αντίκτυπο που θα είχε η απόσχιση της Σκοτίας.

«Για το σημερινό Ηνωμένο Βασίλειο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι τρομακτικό. Για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την απόσχιση, θα είναι μη βιώσιμο» υποστηρίζει ο κ. Edwards.

«Αν οι επενδυτές πουλάνε στερλίνες γιατί αναμένουν μια θετική ψήφο, η οικονομική πραγματικότητα ενός μικρότερου Ηνωμένου Βασιλείου θα δει την στερλίνα να βουτάει στην άβυσσο πολύ πριν το τέλος του οικονομικού κύκλου» προειδοποιεί.

O ίδιος δεν μένει μόνο στις επιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά συζητά και το ενδεχόμενο να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία και τι μπορεί να ακολουθήσει μετά από μια τέτοια απόφαση.

«Η σειρά των γεγονότων που μπορεί να ακολουθήσουν μετά από μια ψήφο υπέρ της ανεξαρτησίας θα είναι τόσο απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη όσο αυτή στο τέλος της δεκαετίας του 1980 στην Ανατολική Ευρώπη, που οδήγησε στην κατάρρευση της Ε.Σ.Σ.Δ.» τονίζει ο αναλυτής της SocGen. «Η Ε.Ε. έχει παρομοιαστεί με ένα καρχαρία. Αν σταματήσει να κινείται ή αν αρχίσει να πηγαίνει προς τα πίσω, θα πεθάνει» υπογραμμίζει.

Πηγή F.T.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v