Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 9 μηνών ο PMI της ευρωζώνης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, ο δείκτης PMI της ευρωζώνης υποχώρησε στο 52,3 τον Σεπτέμβριο από 52,5 τον Αύγουστο, παραπέμποντας σε ανάπτυξη μόλις 0,3% το γ' τρίμηνο. Συνεχίστηκαν οι μειώσεις τιμών από τις επιχειρήσεις για 30ό μήνα.

Σε χαμηλό 9 μηνών ο PMI της ευρωζώνης

Με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο επεκτάθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, καθώς οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε μείωση τιμών για 30ό συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit.

Τα νέα αυτά δεδομένα εκτιμάται πως θα αποθαρρύνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αγωνίζεται να τονώσει την ανάπτυξη και να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό.

Ο δείκτης PMI του Markit, που ερευνά χιλιάδες επιχειρήσεις στην ευρωζώνη και θεωρείται καλή ένδειξη για την πορεία της ανάπτυξης, υποχώρησε στο χαμηλό εννέα μηνών του 52,3, από 52,5 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πως θα παραμείνει αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο στο 52,5.

Ο δείκτης παραμένει πάνω από το σημείο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση από τον Ιούλιο του 2013, αν και το Markit αναφέρει πως η τελευταία έρευνά του δείχνει πως η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης το γ' τρίμηνο θα είναι μόλις 0,3%.

Ο PMI μεταποίησης της Γερμανίας υποχώρησε στο 50,3, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013, ενώ ο PMI υπηρεσιών στη Γαλλία συρρικνώθηκε στο 49,4.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Markit,  οι επιχειρήσεις προχώρησαν και αυτόν τον μήνα σε μειώσεις τιμών, αν και όχι τόσο μεγάλες όσο αυτές του Αυγούστου. Ο σύνθετος δείκτης τιμών παραγωγής αυξήθηκε στο 49,2 από 48,9 τον Αύγουστο, ωστόσο παραμένει κάτω του ορίου 50 εδώ και δυόμισι χρόνια.

Ο PMI του τομέα μεταποίησης της ευρωζώνης υποχώρησε στο 50,5, έναντι του 50,7 τον Αύτουστο, ενώ ο δείκτης παραγωγής παρέμεινε αμετάβλητος στο 51.

Ο δείκτης παραγγελιών υποχώρησε για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα έτος στο 49,7 από 50,7 τον προηγούμενο μήνα, ενώ χαμηλότερα διαμορφώθηκε και ο PMI υπηρεσιών, στο 52,8 από 53,1.

Εν τω μεταξύ, καθώς συνεχίζεται η επιβράδυνση, οι επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών φαίνονται λιγότερο αισιόδοξες για το μέλλον, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών να υποχωρεί στο χαμηλό 14 μηνών του 58,4.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v