Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 15 μηνών ο ΡΜΙ βιομηχανίας για την ευρωζώνη

Φλερτάρει ξανά με την στασιμότητα η ευρωπαϊκή μεταποίηση. Νέα μείωση του δείκτη ΡΜΙ στο 50,3. Σε περιοχή συρρίκνωσης ο γερμανικός δείκτης για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες. Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου.

Σε χαμηλό 15 μηνών ο ΡΜΙ βιομηχανίας για την ευρωζώνη

Νέα επιβράδυνση καταγράφηκε το Σεπτέμβριο στο μεταποιητικό κλάδο της ευρωζώνης, καθώς οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο. Η μεγάλη έκπληξη δε, είναι η Γερμανία, όπου η αρχική εκτίμηση για το βιομηχανικό ΡΜΙ αναθεωρήθηκε πτωτικά και μάλιστα σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, η τελική ένδειξη για τον ΡΜΙ μεταποιητικού κλάδου είναι στο 50,3, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013 και χαμηλότερα από το 50,7 του φετινού Αυγούστου. Η πρώτη εκτίμηση για το Σεπτέμβριο ήταν στο 50,5. Ο δείκτης νέων παραγγελιών, που αποτυπώνει τη ζήτηση, μειώθηκε στο 49,3 από 50,7 τον Αύγουστο, παρά την αποδυνάμωση του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο 2 ετών που θα έπρεπε να ευνοεί τις εξαγωγές.

«Η μεταποιητική οικονομία της ευρωζώνης έχει χάσει τη μεταποιητική της ορμή που είδαμε στις αρχές του έτους και κλείνει περισσότερο στην στασιμότητα» δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεδριάζει αύριο και αναμένεται να ανακοινώσει τους όρους του προγράμματος αγοράς ABS.

Η μεγάλη έκπληξη είναι ο δείκτης ΡΜΙ της Γερμανίας που αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 49,9 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 50,3. Τον προηγούμενο μήνα ο γερμανικός ΡΜΙ άγγιζε το 51,4. Σημειώνεται ότι ο βιομηχανικός ΡΜΙ της Γερμανίας βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων (κάτω από το 50) για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες.

Στη Γαλλία, επιβεβαιώθηκε η ενίσχυση του ΡΜΙ στο 48,8 από 46,9 τον Αύγουστο. Είναι η υψηλότερη ένδειξη των τελευταίων 4 μηνών για τη Γαλλία, αν και ο δείκτης παραμένει κάτω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

«Φαίνεται πως δεν υπάρχει φως στο τούνελ για το επίμονα αδύναμο περιβάλλον στη ζήτηση και τα στοιχεία του ΡΜΙ υποδεικνύουν ότι ο μεταποιητικός κλάδος θα βαρύνει στο ΑΕΠ της χώρας κατά το τρίτο τρίμηνο» δήλωσε ο Τζακ Κένεντι της Markit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v