Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα απειλεί την σταθερότητα

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αποκάλυψε ότι ελλείψει ρυθμιστικού πλαισίου, το σκιώδες τραπεζικό σύστημα έθεσε σε κίνδυνο την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εκτιμά το ΔΝΤ.

ΔΝΤ: Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα απειλεί την σταθερότητα

Η ραγδαία ανάπτυξη του σκιώδους τραπεζικού συστήματος απειλεί την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποιεί σε έκθεση του το ΔΝΤ, καλώντας τις ρυθμιστικές αρχές να κάνουν περισσότερα για την εποπτεία του.

Όπως μεταδίδει η Daily Telegraph, στην έκθεση του το ΔΝΤ σημειώνει πως οι πιο αυστηροί κανονισμοί για τις τράπεζες έχουν ενθαρρύνει μια μετατόπιση από τις πιο παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες προς αυτές του λεγόμενου σκιώδους συστήματος.

Τονίζει ακόμα πως στην αύξηση αυτή συνεισφέρουν και οι υπερβολικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.

Μολονότι το Ταμείο αναγνωρίζει πως ο δανεισμός εκτός τραπεζών συμπληρώνει τα παραδοσιακά κανάλια διευρύνοντας την πρόσβαση στην πίστωση, υποστηρίζει πως η ιστορία δείχνει ότι οι οντότητες που επεκτείνουν την πίστωση πέρα από το τραπεζικό σύστημα μπορούν να μολύνουν ολόκληρο τον τομέα.

«Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αποκάλυψε ότι ελλείψει ρυθμιστικού πλαισίου, το σκιώδες τραπεζικό σύστημα έθεσε σε κίνδυνο την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» σημειώνει στο World Economic Outlook το ΔΝΤ.

«Στις ανεπτυγμένες οικονομίες ορισμένες οντότητες του σκιώδους συστήματος είχαν πολύ υψηλή μόχλευση ή είχαν μεγάλες ποσότητες μη ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού κατά τη διάρκεια της κρίσης και έγιναν ευάλωτες όταν οι επενδυτές απέσυραν μεγάλες ποσότητες κεφαλαίων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό οδήγησε σε ξεπούλημα στοιχείων ενεργητικού, που όξυναν την οικονομική αναταραχή μειώνοντας την αξία των στοιχείων και βοήθησαν να επεκταθούν οι δυσκολίες στις παραδοσιακές τράπεζες» επισημαίνει το Ταμείο.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, η σκιώδης τραπεζική αντιστοιχεί σε περίπου 15 με 25 τρισ. δολάρια στις ΗΠΑ, σε 13,5 με 22,5 τρισ. στην ευρωζώνη, σε 2,5 με 6 τρισ. στην Ιαπωνία και σε 7 τρισ. στις αναδυόμενες αγορές.

Oι αναλυτές του Ταμείου ξεχωρίζουν την περίπτωση της Κίνας, όπου η χρηματοδότησε εκτός των παραδοσιακών τραπεζών έχει αυξηθεί στο 35% του ΑΕΠ από 15% το 2008. Το Ταμείο υπογραμμίζει ακόμα πως η σκιώδης τραπεζική επεκτείνεται με ρυθμό διπλάσιο από αυτόν της τραπεζικής πίστωσης, σημειώνοντας πως θα χρειαστεί ειδική εποπτεία.

Πηγή: ΔΝΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v