Κίνδυνος νέας ύφεσης στην ευρωζώνη

Μπαράζ αρνητικών ειδήσεων για την οικονομία της ευρωζώνης. Σε χαμηλό 17 μηνών ο Sentix, ενώ οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας βουλιάζουν. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Ντράγκι και ποιοι ποντάρουν στην ποσοτική χαλάρωση.

Κίνδυνος νέας ύφεσης στην ευρωζώνη

Τον κίνδυνο διολίσθησης της ευρωζώνης εκ νέου σε περιοχή ύφεσης επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές μετά τις τελευταίες αρνητικές εκπλήξεις που αποδεικνύουν πως οι τελευταίες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αποδίδουν. Το πιο ανησυχητικό είναι πως η πτωτική τάση αφορά πλέον και τον πυρήνα της ευρωζώνης και ειδικότερα τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον κίνδυνο στασιμότητας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης κλίματος της ερευνητικής ομάδας Sentix υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013, στο -13,7, από -9,8 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο -11,5. 

"Οι εκτιμήσεις είναι ξεκάθαρα πλέον αρνητικές και αυτό συνεπάγεται ότι η τεχνική ύφεση για την ευρωζώνη - δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης - είναι περισσότερο πιθανή" αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ομάδας Sentix και συμπληρώνει: "Είναι πλέον φανερό πως ούτε η ρητορική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ούτε τα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν ικανά να ενισχύσουν τις προσδοκίες των επενδυτών για την οικονομία".

Ο δείκτης κλίματος για τη Γερμανία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2012 και η Sentix επισημαίνει ότι οι επενδυτές φαίνεται πως ανησυχούν πλέον σημαντικά για τους οικονομικούς κινδύνους που δημιουργούνται από την ουκρανική κρίση, αλλά και από τις επιπτώσεις των κινήσεων της Fed.

Οι αρνητικές ειδήσεις για τη Γερμανία δεν σταματούν εδώ. Οι παραγγελίες του βιομηχανικού κλάδου υπέστησαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009, πυροδοτώντας δυσοίωνα σενάρια για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες συρρικνώθηκαν κατά 5,7% τον Αύγουστο, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν αυξηθεί 4,9%.

"Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία επιδεινώνονται και δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο" δήλωσε ο Holger Sandte της Nordea Markets.

Η αντίδραση των αγορών στις νέες αυτές εξελίξεις ήταν άμεση κι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα νέα αυτά δεδομένα καθιστούν πλέον αναπόφευκτη την προσφυγή στην ποσοτική χαλάρωση. "Οι επενδυτές αναλύουν τα οικονομικά δεδομένα καθώς ο πρόεδρος Ντράγκι υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει την ανάκαμψη που αποδεικνύεται πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν" σχολιάζει το Bloomberg.  Ο δείκτης DAX 30 στη Φρανφκούρτη ενισχύεται 1,3%, οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων υποχωρούν στο 2,09% και των ιταλικών στο 2,3%, ενώ το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,2535 δολ.

"Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών για την ευρωζώνη σημαίνει ότι πολλοί στην αγορά εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου η ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα για να διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία, μέτρο που είναι γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση" σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

"Τα οικονομικά στοιχεία για τη Γερμανία ήταν πολύ απογοητευτικά. Επιβεβαιώνουν τη γενικότερη πτωτική τάση στις δραστηριότητες του μεταποιητικού κλάδου και εξηγούν τη μείωση των αποδόσεων" υποστηρίζει και ο Elwin de Groot, της Rabobank.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v