Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒοΕ: Εξτρά προστασία για τις τραπεζικές καταθέσεις

Οι νέοι κανόνες της Τράπεζας της Αγγλία για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων. Σε ποιες περιπτώσεις η κεντρική τράπεζα εξασφαλίζει καταθέσεις έως 1 εκατ. στερλίνες. Πότε θα εκταμιεύονται καταθέσεις σε περίπτωση τραπεζικής κατάρρευσης.

ΒοΕ: Εξτρά προστασία για τις τραπεζικές καταθέσεις

Σε αλλαγή των κανόνων που αφορούν στην προστασία των τραπεζικών καταθέσεων προχωρά η Τράπεζα της Αγγλίας, προκειμένου να αποφευχθούν σκηνές πανικού όπως εκείνες που είχαν παρατηρηθεί με την κατάρρευση της Northern Rock το 2007.

Βάσει των νέων κανόνων, το Σύστημα Αποζημιώσεων για τον Χρηματοπιστωτικό Κλάδο, διευρύνει το μέγιστο όριο εξασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων από 85.000 στερλίνες σε 1 εκατ. στερλίνες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.  Η προστασία σε αυτά τα επίπεδα αφορά μόνο περιπτώσεις βραχυπρόθεσμης μεταφοράς κεφαλαίων όπως για παράδειγμα από την πώληση ενός ακινήτου ή από την είσπραξη ασφαλιστικής κάλυψης.

Επίσης, σε περίπτωση κατάρρευσης μίας τράπεζας, οι λογαριασμοί είτε θα εκταμιεύονται μέσα σε διάστημα 7 ημερών ή θα μεταφέρονται σε άλλο χρηματοπιστωτικό οργανισμό εντός 24 ωρών ώστε οι καταθέτες να μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές τους κάρτες και να κάνουν αναλήψεις ανεμπόδιστα.

"Με αυτή την κίνηση, η Βρετανία πλησιάζει περισσότερο το αμερικανικό μοντέλο για ταχεία επίλυση στις καταρρεύσεις τραπεζών και προχωρά περισσότερο από τους υφιστάμενους κανόνες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης" σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v