Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sinn: Η Ευρώπη κινδυνεύει με μια ακόμα χαμένη δεκαετία

Ο H.-W. Sinn προειδοποιεί για παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας αν δεν τονωθεί η παραγωγικότητα και δεν ολοκληρωθούν τα προγράμματα προσαρμογής. Για τις προβληματικές χώρες του Νότου συνιστά... υποτίμηση ώστε να μπορέσουν και πάλι να αναπτυχθούν.

Sinn: Η Ευρώπη κινδυνεύει με μια ακόμα χαμένη δεκαετία

Αν χώρες της ευρωζώνης όπως η Γαλλία δεν ολοκληρώσουν ζωτικής σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε η νομισματική ένωση θα έρθει αντιμέτωπη με μια ακόμα χαμένη δεκαετία, δήλωσε στο CNBC ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo Hans-Werner Sinn.

Αντί για διάλυση του ενιαίου νομίσματος, ο Sinn προειδοποίησε πως η ευρωζώνη θα δει μια ακόμα παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας με αδύναμη ανάπτυξη, αν οι χώρες δεν μπορέσουν να δώσουν ώθηση στην παραγωγικότητα και δεν ολοκληρώσουν τα σκληρά προγράμματα προσαρμογής.

«Έχουμε ήδη χάσει, με το ευρώ, μια δεκαετία λόγω αυτών των τεράστιων ροών κεφαλαίων προς χώρες στη Νότια Ευρώπη που δεν ήταν τόσο παραγωγικές και θα χάσουμε μια ακόμα δεκαετία αν δεν αναλάβουμε δράση», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης την τελευταία δεκαετία ήταν ότι οι καταθέσεις μεταφέρθηκαν σε χώρες της νότιας Ευρώπης που τις έφαγαν, αντί να τις χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την παραγωγικότητα των οικονομιών τους.

Ο Hans-Werner Sinn πιστεύει τώρα πως οι προβληματικές χώρες του ευρωπαϊκού νότου θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια επώδυνη υποτίμηση (σ.σ. εννοώντας προφανώς είτε μια διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης είτε το σχέδιο εξόδου από το ευρώ για ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο έχει υποστηρίξει ξανά στο παρελθόν) προκειμένου να μπορέσουν να αναπτυχθούν και πάλι. Έτσι, αντί να συνεχίσουν να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια στην τρέχουσα περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v