Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Yποβάθμισε την Φινλανδία σε «ΑΑ+»

Ο διεθνής οίκος αναθεωρεί προς τα κάτω τις προοπτικές ανάπτυξης της φινλανδικής οικονομίας. Η μείωση της εξωτερικής ζήτησης περιορίζει τις πιθανότητες για ανάκαμψη, μετά από τρεις διαδοχικές χρονιές ύφεσης.

S&P: Yποβάθμισε την Φινλανδία σε «ΑΑ+»

Σε «ΑΑ+» από «ΑΑΑ» υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Φινλανδίας η S&P την Παρασκευή, θέτοντας σταθερό outlook.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση για τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει η φινλανδική οικονομία μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και την συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, της αποδυνάμωσης της εξωτερικής ζήτησης, της απώλειας μεριδίου στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά, του περιορισμού του τομέα της δασοκομίας και του σχετικά μικρού βαθμού ελαστικότητας της αγοράς εργασίας. 

Η S&P αναμένει ότι το 2014 θα είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά ύφεσης. Το ΑΕΠ του 2014 προβλέπεται ότι θα είναι 6% χαμηλότερο από το επίπεδο του 2008. Επιπλέον, ο διεθνής οίκος τονίζει ότι από το 2008 οι φινλανδικές εξαγωγές έχουν κινηθεί χαμηλότερα των προσδοκιών, στοιχείο που αποτελεί σημάδι χαμηλότερης ανταγωνιστικότητας και καθιστά δύσκολη μια ανάκαμψη με ώθηση από τις εξαγωγές.  

Εν τω μεταξύ, παρά την αδύναμη οικονομική επίδοση, το εργατικό κόστος στην Φινλανδία αυξήθηκε κατά ένα πέμπτο από το 2008, έναντι αύξησης ενός όγδοου στην ευρωζώνη συνολικά. 

Σύμφωνα με την S&P, μια περαιτέρω αποδυνάμωση της ανάκαμψης αποτελεί καθοδικό ρίσκο στο ήδη αδύναμο outlook για την ανάπτυξη. Επίσης η Φινλανδία παραμένει ευάλωτη στα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας και σε μια νέα επιβράδυνση στην ευρωζώνη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v