Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζεται ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη στο -0,3%

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε το Φεβρουάριο κατά 0,3%, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε συρρικνωθεί κατά 0,6%. Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία της Eurostat. Σταθερός ο δομικός πληθωρισμός.

Περιορίζεται ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη στο -0,3%

Μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων αποδεικνύεται η μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη κατά το Φεβρουάριο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός έμεινε σταθερός. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, ενώ τον προηγούμενο μήνα ο αποπληθωρισμός είχε αγγίξει το 0,6%. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι ο αποπληθωρισμός είχε διαμορφωθεί το Φεβρουάριο στο 0,4%. 

Επίσης, η μείωση των τιμών αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στη βουτιά των τιμών ενέργειας, που μόνο το Φεβρουάριο υποχώρησαν κατά 7,9% σε ετήσια βάση. Ο δομικός πληθωρισμός - ο δείκτης που χρησιμοποιεί περισσότερο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων - αυξήθηκε το Φεβρουάριο σε ετήσια βάση κατά 0,6%, όσο και τον προηγούμενο μήνα. 

Τα στοιχεία Φεβρουαρίου πάντως, απέχουν πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό "κοντά στο 2%".  Η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει στη συνεδρίαση της Πέμπτης περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ξεκινήσει, με αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v