Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Προηγείται η Λεπέν ενόψει των τοπικών εκλογών

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa, το Εθνικό Μέτωπο θα συγκεντρώσει το 31% των ψήφων στον πρώτο από τους δύο γύρους των τοπικών εκλογών στη Γαλλία.

Γαλλία: Προηγείται η Λεπέν ενόψει των τοπικών εκλογών

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο (Front National, FN) πρόκειται να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από οποιοδήποτε άλλο κόμμα στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών αυτού του μήνα στη Γαλλία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, ενώ ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της χώρας μίλησε περί του «φόβου» ότι θα μπορούσε να κερδίσει την προεδρία.

Όπως μεταδίδει το AΠΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa, το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα θα συγκεντρώσει το 31% των ψήφων την 22η Μαρτίου, στον πρώτο από τους δύο γύρους των τοπικών εκλογών στη Γαλλία.Εάν η εκτίμηση αυτή επαληθευτεί, αυτό θα σημαίνει πως θα ξεπεράσει τόσο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (21%), όσο και το κεντροδεξιό κόμμα Ένωση για Ένα Λαϊκό Κίνημα (29%), την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αν και η Μαρίν Λεπέν δεν αναμένεται να δει να εκλέγονται πολλά στελέχη του FN τελικά στον β΄ γύρο, την 30ή Μαρτίου, η καταγραφή και μόνο ενός τέτοιου ποσοστού θα σήμαινε πως το κόμμα της κτίζει πάνω στη νίκη του επί αμφότερων των δύο μεγάλων κομμάτων της Γαλλίας στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου.«Φοβάμαι για τη χώρα μου. Φοβάμαι ότι θα θρυμματιστεί πάνω στον τοίχο του Εθνικού Μετώπου», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Μανουέλ Βαλς στο ραδιόφωνο Europe 1.

«Νομίζετε πως το Εθνικό Μέτωπο που κερδίζει 25% στις Ευρωεκλογές, πιθανόν 30% στις τοπικές εκλογές και ούτω καθεξής, δεν μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές; Όχι το 2022, ούτε το 2029. Το 2017», πρόσθεσε ο Βαλς.
Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι εάν η Μαρίν Λεπέν διατηρήσει την ορμή αυτή, θα μπορούσε να περάσει στον δεύτερο γύρο στις προεδρικές εκλογές, όπου όμως εκτιμούν ότι θα έχει ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει.

Ωστόσο, στελέχη του Εθνικού Μετώπου επισημαίνουν ότι σε 12 πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογικές αναμετρήσεις, οι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν στον δεύτερο γύρο στο Εθνικό Μέτωπο αφού ψήφισαν στον πρώτο κάποιο από τα μεγάλα κόμματα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το κόμμα της Λεπέν μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο από όσο προβλέπεται το ποσοστό του το 2017 και να πλησιάσει ακόμη και το 50%.

Πρόσφατα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ —το ποσοστό δημοτικότητας του οποίου έχει υποχωρήσει ξανά σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, έπειτα από μια βραχύβια άνοδό του τον Ιανουάριο— είχε δηλώσει ότι οι Σοσιαλιστές πρέπει να αποσπάσουν ψηφοφόρους από το Εθνικό Μέτωπο για να καταφέρουν να κερδίσουν τις εκλογές για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αξιωματούχων σε 96 περιφέρειες.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό κατηγόρησε τον πρόεδρο Ολάντ ότι συγκρίνει τους ψηφοφόρους του κόμματος με «ζιζάνια» που πρέπει να ξεριζωθούν.

Η έρευνα αυτή της Οντοξά διεξήχθη μέσω Διαδικτύου την 5η και την 6η Μαρτίου σε δείγμα 800 ανθρώπων άνω των 18 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v